1 av 2
Nicklas Bäckström Foto: Pontus Lundahl / TT
2 av 2
Foto: Anders Wiklund/TT.

Dopingsexpert i Finland vill stänga av Bäckström

Timo Seppälä, chef för Finlands antidopningsbyrå, godtar inte de svenska förklaringarna till Nicklas Bäckströms positiva dopningsprov.

Han anser att Washington-centern bör stängas av i två år, enligt aftonbladet.se.

– Det är ett lämpligt straff, säger han till Helsingin Sanomat och MTV3.

Seppälä menar att koncentrationen pseudoefedrin är långt högre än vad en allergitablett - som Tre Kronors läkare Björn Waldebäck anger är vad Bäckström tagit - skulle ge upphov till.

– För att få ett positivt resultat i ett dopningstest krävs tre-fyra gånger mer än vad som rekommenderas, säger han.

Antidopningschefen har en egen teori till den höga halten pseudoefedrin:

– Han har sannolikt förbrukat ren pseudoefedrin. Det är förbjudet i Finland, men finns att köpa i nästan varje affär i USA. Det har varit ett stort problem tidigare, särskilt i den amerikanska basebolligan, säger Seppälä rapporterar TT.

Landslagsläkaren Björn Waldebäck har sagt att Bäckström låg precis över gränsvärdet för pseudoefedrin på 150 nanogram per milliliter.

Arne Ljungqvist, ordförande för IOK:s medicinska kommitté, tycker det är beklagligt att vare sig Nicklas Bäckström eller de experter som omnger hockeytruppen varit tillräckligt försiktiga, när det gäller hanteringen av de tabletter som nu hamnat i fokus.

–- Vi har varnat för detta i decennier och sagt att idrottsmän ska vara försiktiga och ta reda på hur mycket medel det finns i tabletterna. Det här ska vara känt bland idrottsmän och det är oerhört trist för en idrottsman att få okej från kringfolket och sedan åka fast, säger han till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".