Viktor Janukovytj. Foto: Andrei Mosienko/TT

Janukovytj efterlyst för massmord

0:43 min

I Ukraina har en order utfärdats om att gripa den tidigare presidenten Viktor Janukovitj. Enligt landets tillfällige inrikesminister Arsen Avakov är han misstänkt för massmord.

Viktor Janukovitj jagas nu av polis efterlyst för massmord. Misstänkt som ansvarig för att minst 88 människor mist livet i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Inrikesministern säger också att flera andra personer som anses ansvariga har förklarats efterlysta.

llskan är stor i Kiev i dag efter förra veckans krypskyttsattacker där många människor dödades. Det var ett av huvudskälen till att parlamentet i Kiev i helgen med överväldigande majoritet röstade för att avsätta Janukovitj. 

Den förre presidenten hade då redan lämnat huvudstaden. Enligt den tillförordnade inrikesministern Avakov hade han då försökt att lämna landet men stoppats. 

Det är oklart var Janukovitj befinner sig nu. Enligt inrikesministern ska Janukovytj ha befunnit sig på Krimhalvön sent i söndags.

Ukraina ber nu att västländerna samlas för en internationell konferens inom två veckor för att komma överens om en räddningsplan för landet.

Enligt ett uttalande från finansministern Yuriy Kolobov kan Ukraina komma att behöva närmare 230 miljoner kronor i akut ekonomiskt stöd, rapporterar AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista