Foto: Christine Olsson/TT.

Arnholm vill inte slopa jämställdhetsbonusen

"Jag är besviken"
1:39 min

Kunskapen om jämställdhetsbonusen vid föräldraledighet är fortfarande dålig. Bonusen motiverar inte föräldrar till att dela föräldraledigheten mer lika i den utsträckning som jämställdhetsminister Maria Arnholm vill se. 

– Det är klart att jag blir besviken på att det är så få som känner till jämställdhetsbonusen, säger Maria Arnholm.

Det är Försäkringskassan som ännu en gång utrett kunskaperna om jämställdhetsbonusen och föräldrarnas kunskapsbrister är fortsatt stora.

Jämställdhetsbonus betalas ut till de föräldrar som delar föräldraledigheten mer jämlikt. Delar man helt lika är bonusen 13 500 kronor per barn och den betalas ut automatiskt utan ansökning.

Att bonusen existerar, det vet föräldrarna, det framgår av Försäkringskassans utredning. Men detaljkunskaperna är dåliga.

Det är bara en tredjedel som känner till maxbeloppet. Färre än hälften vet att bonusen betalas ut automatiskt utan det krångel som fanns tidigare. Knappt en tredjedel vet att pengarna kommer varje månad.

När kunskaperna om jämställdhetsbonusen är så dåliga, borde inte regeringen fundera på att slopa den och införa mer av kvoterad föräldraledighet?

– För det första tycker jag det är för tidigt att slopa jämställdhetsbonusen. För det andra står ju inte den i motsatt ställning till öronmärkta månader. Båda två är verktyg som kan öka jämställdheten i föräldraförsäkringen, säger Maria Arnholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".