Mutor är en vanlig form av otillåten påverkan. Foto: Christine Olsson/TT.

Domare och åklagare måltavlor för trakasserier

2:12 min

Den grovt organiserade brottsligheten lyckas påverka viktiga samhällsfunktioner. Säpo redovisar att de känner till över 300 fall av otillåten påverkan och värst drabbade är de som arbetar inom rättsväsendet. 

Säpo redovisar nu alltså att de känner till 324 fall av otillåten påverkan så som våld, hot, trakasserier, ekonomisk korruption eller vänskapskorruption.

Fallen är upptäckta mellan september 2011 och oktober i fjol. Men eftersom tystnad är brottslingarnas mål skriver Säpo att mörkertalet kan vara stort.

Enligt rapporten drabbas främst myndighetspersoner i rättsväsende. Det kan vara poliser, domare och åklagare. Mikael Svensson är Säkerhetschef på åklagarkammaren och där arbetar de aktivt med utbildning för sin personal där en del är personliga riskbedömningar.

– Vår personal är åklagare 24 timmar om dygnet, för de som vill oss illa. Därför har vi har fått se över våra åklagares hemmasituationer. Vi tittar på hur det ser ut i familjen. Hur familjen rör sig, vad de har för vanor. Hur de tar sig till och från jobbet till exempel. 

Johanna Skinnari är projektledare på Brottsförebyggande rådet och har arbetat med en rapport där de tittat på olika sätt att minska otillåten påverkan i samhället och då framför allt när det gäller korruption.

– Många av de här yrkesgrupperna som poliser och kriminalvårdare måste ha daglig kontakt med brottslingar för att kunna utöva sitt jobb och det viktiga då är att dessa relationer inte blir otillbörliga utan att det är på ett sätt att det gynnar myndighetsutövningen, säger Johanna Skinnari. 

Säpo menar att den otillåtna påverkan får effekter för viktiga samhällsfunktioner. Eftersom påverkan är stor är det enligt Johanna Skinnari på Brottsförebyggande rådet viktigt att förebygga det här och det är många på en arbetsplats som bär ansvaret.

– Chefer med arbetsmiljöansvar, alltså den närmsta chefen, har ett viktigt ansvar här. En god arbetsmiljö motverkar trakasserier och utgör ett skydd mot korruption. En del myndighetspersoner hjälper kriminella för att de är missnöjda med sin arbetsgivare och med sin situation. På en arbetsplats där det är högt i tak och där man pratar med varandra är det lättare att upptäcka sådana här problem innan det har gått för långt. Här spelar också kollegor en viktig roll så att man kan se när en kollega börjar gå in i gråzonen, säger Johanna Skinnari.

Hon säger också att det är viktigt att alla som arbetar inom myndigheter förstår och får utbildning i hur det kan gå till när man dras i en situation där man hjälper brottslingar. Att medvetandegöra hur till exempel erbjudandet ser ut så att man förstår att det kan gälla till exempel korruption.

– Gärningspersoner som vi intervjuat berättar att man ofta skojar om mutor för att se om myndighetspersoner är intresserade av ett samarbete, det kan handla om att antyda; vad skulle du tycka om den här weekendresan eller vad skulle du göra om du bara fick ett par tusenlappar. Då är det viktigt att vara avvisande för då tyder vår forskning på att man inte får nya förslag, säger Johanna Skinnari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista