Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

För få slåss om järnvägskontrakt

1:53 min

Inte många bolag som kan slå sig in på den svenska marknaden.

Marknaden för underhåll av den svenska järnvägen växer men ändå har det blivit färre företag som konkurrerar om kontrakten.

I dag står två bolag för nästan 90 procent av marknaden. Det är för lite tycker Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

– Det är klart att om du ska ha en väl fungerande marknad så är det för få med två till tre aktörer. Man vill åtminstone ha fyra till fem aktörer för att det ska fungera bra, säger Gunnar Malm.

Det har gått tolv år sedan konkurrensen släpptes fri, men det är bara två företag, statliga Infranord och holländska Strukton, som vinner de flesta upphandlingarna om underhåll av den svenska järnvägen. Trafikverket har haft svårt att locka fler företag till marknaden.

Myndigheten hoppas att fler utländska företag ska få upp ögonen för affärsmöjligheterna i Sverige i takt med att den svenska staten höjer budgeten för järnvägsunderhållet.

Men fackförbundet Sekos ordförande Jan Rudén tror att det finns få bolag som har kapaciteten att slå sig in i Sverige. I de flesta länderna inom Europa sköter staten underhållet.

– Spanar man runt i Europa så är det inte någon jätteflora av företag som har den här kompetensen, säger Jan Rudén.

Det är inte heller så att underhållsmarknaden lockar med stora vinstmöjligheter. Infranord gick back med nästan 200 miljoner kronor i fjol och Strukton gjorde en mager vinst i förhållande till bolag i många andra branscher. Strukton köpte nyligen det tredje största bolaget BB Rail som hade svårt att få verksamheten att gå ihop. Jan Rudén på Seko är orolig för att företagen tjänar för lite pengar.

– Vi vet att Trafikverket pressar priserna och det är på ett sätt bra men å andra sidan har man en marknad som trots allt bara är två företag. Genererar man bara röda siffror lär inte de finnas kvar framöver heller, säger Jan Rudén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista