Abd al-Fattah al-Sisi i mitten tillsammans med premiärminister Hazem El-Beblawi till höger. Foto: Hassan Ammar /TT

Egyptisk regeringsavgång banar väg för Sisi

1:44 min

Egyptens arméstödda regering har avgått. Premiärministern angav inget skäl för beslutet, men det ses som ett led i att bana väg för fältmarskalk Abd al-Fattah al-Sisi att kandidera till presidentposten i valet i april. 

Premiärminister Hazem El-Beblawi avskedsansökan kom som en överraskning. Men anonyma källor inom regeringskansliet var snabba att förklara att syftet var att underlätta för fältmarskalk Abd al-Fattah al-Sisi att kandidera till presidentposten.

Få bedömare tvivlar på att den populäre Sisi kommer att ställa upp och vinna ett presidentval. Men nästan 8 månader efter avsättandet av den förre presidenten, Mursi, hotas Egypten av instabilitet. Både ekonomiskt och säkerhetsmässigt med en ny terrorvåg riktad främst mot polis och militär. Och nu sedan en vecka tillbaka, också mot turister.

Det är inte omöjligt att regeringens avgång var ett sätt att befria försvarsminister Sisi från bördan av att förknippas med regeringens tillkortakommanden. Den avgående premiärministern, Beblawi, beklagade landets svåra situation, men slog fast att Egypten är i bättre skick i dag än när han tog över förra sommaren.

Han passade också på att läxa upp de arbetare som just nu strejkar i Egypten. Bland annat sophämtare och transportarbetare. Det här är inte rätt ögonblick att tänka på sina egna snäva intressen, vi måste alla göra uppoffringar för nationens bästa, sa han.

Men många kritiker i Egypten anklagar den militäruppbackade regeringen för att vrida klockan tillbaka. Till tiden med häxjakten på alla islamister utan urskiljning, fängelsedomar mot politiska aktivister och inskränkningar inom media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista