Italiens nya premiärminister prövas

2:00 min

I Italien står den nye premiärministern Matteo Renzi inför sitt första test. I dag förklarar han för senaten och i morgon för parlamentets underhus, vilken politik hans regering tänker föra och han måste få hela parlamentets godkännande.

Med formuleringar om att Italien måste accelerera och förändras och att landet måste locka till sig investeringar, sänka sin ungdomsarbetslöshet och ändrade arbetsmarknadsregler tecknade den nye premiärministern Matteo Renzi sin vision om riktningen framöver.

Det går inte att vara rädd, underströk den 39-årige regeringschefen. Medborgarna måste få insyn i regeringsarbetet och Italien måste integreras bättre, för att inte splittras.

Men Matteo Renzi bjöd på få detaljer och konkreta formuleringar i sitt timslånga tal, förutom att han nu klart och tydligt sa att han kommer att satsa på besparingar.

– Det är inte Merkel eller Draghi som driver oss att vilja få ordning på statskassan, utan det är av respekt för våra barn och de som kommer efter oss, sa Renzi och lugnade därmed EU och Bryssel.

I helgen presenterade premiärministern sin koalitionsregering, 16 ministrar, varav hälften är kvinnor. Mest uppmärksamhet har riktats mot den nye finansministern Pier Carlo Padoan, en tidigare chefsekonom inom samarbetsorganisationen OECD, eftersom Italien möter allehanda ekonomiska problem.

Senatorerna ska nu godkänna Renzis regering och i morgon ska parlamentsledamöterna i underhuset rösta.

Alla tycks övertygade om att Matteo Renzi får förtroendet att leda Italien, så frågan är snarare hur många som stödjer honom och om han kan hålla sig kvar som premiärministern ända till parlamentsvalet 2018. Det vore i så fall en bragd i ett Italien som ständigt byter regering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista