Ann-Sofi Carlsson cyklade omkull på väg till jobbet. Foto: Sofia Eriksson/Sveriges Radio.

Inget skadestånd till skadade cyklister

1:47 min

Den vanligaste orsaken till att cyklister skadas i singelolyckor är bristande underhåll av vägarna. Men chansen att få ut ersättning är mycket liten. Det visar Ekots rundringning till några kommuner i landet.

-- Jag blev jättebesviken, därför att jag tycker inte att man har tagit det på allvar, säger Ann Sofi Carlsson.

En tidig sommarmorgon förra året cyklade Ann-Sofi Carlsson omkull på väg till jobbet. Hon bröt handleden och blev sjukskriven i sju veckor.

Enligt Ann-Sofie saknades skyltar för att varna för den nya hala beläggningen på cykelbanan.

Stockholms stad avslog hennes ansökan om skadestånd. Ekot har sökt kommunen men inte fått någon kommentar till avslaget.

Under 2012 skadade 2000 cyklister sig så allvarligt att de fått minst en procents medicinsk invaliditet. Det uppger Trafikverket, som också tar upp att de vanligaste orsakerna till att cyklister ramlar omkull är bristande underhåll och halt underlag.

– Det är ett stort problem med just drift och underhåll av infrastrukturen för cyklister. Dåligt utformade cykelvägar och att de driftas för dåligt. Om man skulle kunna förbättra det, skulle man komma tillrätta med mycket av olyckorna som sker, säger Klas Elm, som är ordförande för intresseorganisationen Svensk cykling.

Statliga Trafikverket fick under förra året in 22 ansökningar om skadestånd från cyklister som skadat sig själva eller sin cykel, två beviljades.

I kommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö kom det sammanlagt in 67 ansökningar. 63 fick avslag.

Helena Bergh handlägger den här typen av frågor på Trafikkontoret i Stockholm. Hon säger att cyklisten måste bevisa att kommunen vart försumlig för att kommunen ska betala ut skadestånd.

– Kommunen har ett väldigt långtgående ansvar för vägars och andra anordningars skick. Men det finns inget som säger att alla vägar och anordningar vid alla tillfällen ska vara felfria, säger Helena Bergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista