Irakiska poliser utanför en polisstation som attackerades tidigare på dagen av okända beväpnade män. Foto: Marwan Ibrahim/TT.

Iran i miljardvapenaffär med Irak

Iran har skrivit under ett avtal om att sälja vapen och ammunition till Irak för 195 miljoner dollar (nära 1,3 miljarder kronor), enligt dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Affären uppges ha undertecknats i november några veckor efter att Iraks premiärminister Nouri al-Maliki varit i Washington och försökt förmå Obama-administrationen att bidra med mer vapen för att bekämpa de al-Qaida-anknutna grupper som finns i Irak.

Enligt uppgifter till Reuters gjorde al-Maliki upp om affären, som skulle innebära ett brott mot FN-sanktionerna mot Iran, för att han tröttnade på försenade vapenleveranser från USA.

Iran förnekar kännedom om uppgifterna om en vapenaffär med Irak.

En en talesperson för Iraks premiärminister säger att "ingenting hindrar oss från att köpa vapen och ammunition från någon part när det handlar om att bekämpa terrorister".

Av dokumenten framgår inte när vapnen ska levereras, eller om de redan har skickats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".