Jan Mosander och Stieg Larsson Foto Annika af Klercker/Leif Blom/TT

Stieg Larssons Palme-spår avfärdas som gamla uppgifter

9:33 min

Journalisten Stieg Larsson gjorde en egen utredning av mordet på Olof Palme och lämnade över den till utredarna, skriver Svenska Dagbladet. Men journalisten Jan Mosander, som själv undersökt Sydafrikaspåret, menar att uppgifterna varken är nya eller trovärdiga.

Via den brittiska organisationen Searchlight, förebild till svenska Expo, väcktes Stieg Larssons misstankar mot en svensk högerman, en före detta legosoldat, med starka kopplingar till Sydafrika.

Misstankarna riktades mot Sydafrikas hemliga polis och motivet skulle ha varit att få Olof Palme undanröjd för hans och den svenska regeringens motstånd mot apartheidregimen.

I en hittills okänd promemoria namnger Stieg Larsson högermannen som mellanhand till mordet på Palme.

Den utpekade mannen förnekar själv all inblandning i mordet i en intervju med Aftonbladet. 

Jan Mosander, författare, journalist och tidigare medarbetare på Sveriges Radio undersökte själv det så kallade Sydafrikaspåret på 80-talet. Han menar att uppgifterna är kända sedan tidigare. 

– Det är inte nytt, det som sägs i Stieg Larsson pm. De här uppgifterna var ute och seglade och nådde också journalister 1986 efter mordet på Palme. Mannen som pekas ut som någon slags nyckelfigur var aktuell redan 1986, berättar Jan Mosander i P1-morgon.

Några dagar efter mordet på Palme letade Mosander själv upp den utpekade mellanhanden.

– Jag råkade känna till den här mannen redan sedan 70-talet eftersom han hade rört sig i högerextremistiska kretsar i Sverige. Någon dag efter mordet kom jag att tänka på honom och fick tag i honom på den turkiska delen av Cypern. Han sade sig inte veta någonting om mordet och hade själv inte varit i Sverige vid den akteulla tidpunkten, berättar Jan Mosander.

Trots att den utpekade mannen nekade till inblandning fortsatte Jan Mosander att undersöka spåret. Ett halvår senare reste han ännu en gång till Cypern för att träffa mannen.

– När jag kom hem därifrån drog jag ett stort streck över alla mina anteckningar efter att ha talat med honom. Han verkade förvirrad och drog bland annat en historia om tyska terrorister. Det var väldigt komplicerat och invecklat, berättar Jan Mosander.

Du avfärdade teorin och du avfärdade hans delaktighet i att han skulle ha varit en mellanhand för någon i Sydafrika som ville röja Palme ur vägen?

– Hela den här miljön och det här samtalet kunde inte leda till någonting annat. Han verkade inte kompetent i ett sådant sammanhang, säger Jan Mosander till P1-morgons Katherine Zimmerman.

Några år senare träffade Jan Mosander Nelson Mandela på ett ekonomiskt toppmöte i Schweiz och frågade då om Sydafrikaspåret.

– Han höll en lång utläggning och sade att om det fanns minsta tips eller tanke som hade kommit från Sverige och som man kunde ha tagit sig an i Sydafrika så hade man satt in alla resurser. Det verkade som om han själv var väldigt underrättat eftersom han hade ett starkt och nära förhållande till Olof Palme och talade mycket om Palme. Inte ens den nya Sydafrikanska utredningen under den nya regimen trodde ju på det här Sydafrikaspåret, berättar Jan Mosander.

Varför skulle Sydafrika gå så långt som att försöka undanröja Olof Palme?

– Det är en annan fråga, vad hade man för glädje av det. Om han fortfarande hade varit aktiv och påverkat politiken i Sydafrika var det lite sent att röja honom ur vägen. Det är inte på det sättet man hindrar stödet till Sydafrika, snarare tvärtom, säger Jan Mosander till P1-morgons Katherine Zimmerman.

Det har funnits en uppsjö med teorier kring vem som låg bakom mordet på Olof Palme, är den här teorin mer eller mindre sannolik?

– Ingen av dem är egentligen särskilt sannolika. Det här är en önskelösning för många, att det skulle vara ett sydafrikanskt terrorbrott arrangerat av den dåtida regimen och hemliga polisen men det måste till mer underlag för att slå fast det. Polisen har gjort allt för att försöka bevisa att det var Christer Pettersson men man kommer inte framåt där och då frodas alla de andra teorierna, säger Jan Mosander.

Tror du att man överhuvudtaget kommer att komma fram till någon lösning?

– Om man skulle hitta vapnet, det är en möjlig lösning, och att någon som verkligen har information kan kliva fram, säger Jan Mosander.

Hur troligt tror du det är att man hittar ett vapen eller att någon träder fram efter 28 år?

– För ett och ett halvt år sedan dök det upp en person som aldrig hade framträtt tidigare och som sökte upp mig. Han hade sett Christer Pettersson i kvarteren, springande från mordplatsen men hade av olika skäl inte vågat nämna det för någon. Han kom till mig och  frågade vad han skulle göra. Det här är en seriös äldre man. Han gick sedan till polisen  och vad jag vet har man tagit in den uppgiften utan att komma vidare, berättar Jan Mosander för P1-morgons Katherine Zimmerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista