Tayyip Erdogan Foto: Burhan Ozbilici/TT.

Oppositionen kräver Erdoğans avgång

2:18 min

Oppositionen i Turkiet kräver regeringens avgång efter att en ljudinspelning spridits på nätet. Ljudinspelningen påstås handla om hur premiärminister Tayyip Erdoğan instruerar sin son att göra sig av med stora summor kontanter. Erdogan kallar inspelningarna för en konspiration.

Det här är en smutsig komplott mot den nationella viljan, sa Erdogan i ett tal i parlamentet i dag.

”Dina pengar finns här - ja det är det jag menar.” Så låter det i inspelningarna som påstås komma från ett telefonsamtal mellan Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan och hans son Bilal Erdogan.

Enligt den anonyma avsändaren som spridit inspelningen ska samtalet ha ägt rum den 17 december förra året. Dagen då en korruptionshärva avslöjades och turkisk polis hittade miljontals dollar i kontanter när de genomsökte hem hos personer med nära kopplingar till den turkiska regeringens toppskikt.

I ljudinspelningarna som nu spridits på nätet instruerar Erdogan sin son att göra sig av med kontanter i hemmet.

”Är allt borta?” frågar rösten som sägs vara premiärminister Erdogans.
”Nej, inte allt. Svarar rösten som sägs tillhöra premiärministerns son. ”Vi har runt 30 miljoner euro i kontanter kvar.”

Sedan korruptionsskandalen avslöjades i Turkiet förra året har flera ljudinspelningar med premiärministerns telefonsamtal spridits på nätet.

Det har inte kunnat bevisas om det verkligen är Erdogan som pratar i inspelningarna. Men Erdogan har erkänt att ett av de tidigare samtalen ägt rum, där han uppmanar en tv-chef att plocka bort en kritisk nyhet. Erdogan försvarar samtalet med att han blev irriterad eftersom nyheten var felaktig.

Regeringsanhängare i Turkiet skyller korruptionsskandalen på Gülen-rörelsen, ett inflytelserikt muslimskt nätverk med starkt inflytande i polis och rättsväsende, som leds av imamen Fetthulla Gülen ifrån Pennsylvania, USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista