Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio.

Rättegången mot misstänkt dubbelmördare inledd

Anser sig skyldig till vållande till annans död
1:45 min

I dag inleddes rättegången mot en 34-årig man som står åtalad misstänkt för dubbelmordet i Ljugsbro i november förra året.

Mannen slog ihjäl en 15-årig pojke och en 57-årig kvinna med ett järnrör i början av november i fjol. Han åtalas för mord, mordförsök, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och grov misshandel. 

34-åringen hade sökt vård flera gånger innan morden och ringt polisen samma kväll för att berätta att han kände sig hotad. 

– Ni får komma, tre, fyra, fem, sex man och hämta mig. Jag är mordhotad, sa mannen i ett telefonsamtal som åklagaren spelade upp under rättegången.

Vittnen som var i kontakt med mannen kort innan morden beskriver honom som paranoid och skräckslagen. Flera samtal som vittnen ringde till SOS under mordnatten spelades upp under rättegången.

– Han har slagit ihjäl dem, det är dubbelmord. Jag försökte hålla fast honom, men han stack, sa en man som försökte stoppa den misstänkte.

Intresset för rättegången är stort, rapporterar TT.

Enligt åklagaren, Kajsa Malmström, dödades den 15-årige pojken ”genom minst sex slag med metallrör på huvudet och halsen”.

34-åringen anser sig vara skyldig till pojkens och kvinnans död, men enligt rubriceringen vållande till annans död. Hans advokat, Thomas Bodström, menar att han inte hade för avsikt att döda.

– Han har inte haft någon som helst avsikt att skada än mindre döda de här två helt oskyldiga människorna så vi anser att han inte kan göra sig skyldig till mord. För att dömas till mord måste man ha en vilja att de här människorna ska dö, det har han inte, säger Thomas Bodström. 

Åklagarna anser att det fanns uppsåt och att straffvärdet för brotten är livstids fängelse, men har ännu inte bestämt sig för vad de ska yrka på.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led 34-åringen av en allvarlig psykisk störning när han begick morden, men den störningen finns inte kvar. Mannen kan alltså dömas till fängelse.

Mannen är tidigare dömd till fängelse för bland annat misshandel och hot.

Rättegången kommer att hålla på i sex dagar och ett stort antal vittnen kommer att höras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".