Försök att krossa Boko Haram har misslyckats. Foto:Scanpix

Islamister dödade internatelever

1:58 min

Runt 40 elever ska ha dödats när personer ur den extrema islamistgruppen Boko Haram stormade en internatskola i norra Nigeria i dag. Kritiken växer nu mot både militären och presidenten för att de inte lyckas bromsa Boko Harams terrorattacker.

Islamisterna i Boko Haram slog till i gryningen med sedvanlig grymhet. Målet var en skola för 11 till 18-åringar i norra Nigeria. En sovsal sattes i brand. De studenter som försökte fly genom fönstren sköts ihjäl eller fick sina halsar avskurna av terroristerna.

Dödssiffran kan komma att stiga ytterligare. Det här är bara ett i en lång rad av attentat som drabbat tre av Nigerias nordöstra delstater. Trots att undantagstillstånd införts, verkar våldsvågen bara fortsätta.

En by som attackerades för flera veckor sedan, angreps på nytt häromdagen. Det kan ses som en ren provokation, kanske till och med ett hån mot militären och presidenten som sagt att det kommer att bli bättre.

Mer än ettusen personer har dödats sedan undantagslagarna infördes i maj förra året och kritiken växer mot ledningen i landet. Den utbredda korruptionen och inkompetensen har blivit ett säkerhetsproblem för Nigeria. Ofta dröjer det många timmar innan militären kommer till platsen för en attack, och då för det mesta redan över.

Nyligen gick senatorn för delstaten Borno, Ali Ndume ut offentligt och förklarade sitt ursinne mot att militären inte lyckades förebygga den andra attacken mot byn Izghe i delstaten Borno. Guvernören i samma delstat sade nyligen att Boko Haram verkar bättre utrustat än armén och krävde omfattande förstärkningar.

President Goodluck Jonathan slår dock ifrån sig. Vid en presskonferens i måndags sa han att "om guvernören inte är nöjd med militärens agerande, så kan presidenten alltid dra tillbaka styrkorna ur delstaten en månad".

Han antydde att läget då skulle bli så farligt att inte ens guvernören skulle kunna vara kvar. Ett uttalande som väntas väcka starka reaktioner hos befolkningen i norr. Boko Harams framfart kan mycket väl få direkta politiska konsekvenser för landets hårt pressade president. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista