Tolv svenska institutioner har granskats. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Lättare beslagta kriminellas tillgångar i Europa

2:15 min

Det ska bli lättare att beslagta kriminellas tillgångar, enligt en ny europeisk lag som EU-parlamentet röstar om nu vid lunchtid. EU-kommissionär Cecilia Malmström anser att det här är ett viktigt steg för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

EU-kommissionär Cecilia Malmström anser att det här är ett viktigt steg för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

– Det är jätteviktigt, för de allra flesta människor som ägnar sig åt kriminell verksamhet gör det för pengarna, och det handlar om enorma summor! FN beräknar att det uppgår till nästan fyra procent av den globala BNP:n, som kriminella ligor investerar i fastigheter, lyxbåtar, diskotek, tävlingshästar, guld och så vidare. Det här är ju pengar som tillhör medborgarna, den legala ekonomin. Det här är ett sätt att underlätta att få tillbaka de pengarna.

Av alla de pengar som kriminella i Europa tjänar på till exempel droghandel och vapensmuggling i Europa är det bara knappt en procent som idag blir konfiskerade av myndigheterna.

Den kommande lagen ska underlätta för polis och åklagare att komma åt pengar och andra tillgångar från kriminella som verkar över gränserna i Europa, även om Cecilia Malmström medger att hon skulle ha velat kunna agera ännu tuffare mot de kriminella ligorna.

– Både kommissionen och parlamentet hade velat gå lite längre, men det är olika traditioner i olika medlemsländer och det här är ett första steg på vägen.

Hur bra är svensk polis och åklagare på att se till den här ekonomiska sidan av brottslighet?

– Svenska åklagare har själva sagt att de, historiskt sett, inte varit lika bra på det som till exempel kollegorna i Italien. De börjar bli bättre, men det här är en fråga där de säkert kan göra mer.

– Det här är ett sätt att avskräcka. Vi vet ju att många brottslingar sitter av några år i fängelse, och så vet de att de har sina inkomster tryggt förvarade någonstans.

Det kan inte tolereras att vi skickar några personer i fängelse men låter deras pengar vara, säger den rumänska politikern Monica Luisa Macovei som har ansvarat för EU-parlamentets förhandlingar om den här nya lagen.

Enligt den nya lagen ska det vara möjligt för ett EU-land att i vissa fall beslagta pengar och andra tillgångar även före en fällande dom, till exempel om en misstänkt kriminell är på flykt.

Men det här kritiserades av Gerard Batten från brittiska självständighetspartiet UKIP under debatten i EU-parlamentet igår kväll.

– Vad hände med antagandet att en person är oskyldig tills motsatsen har bevisats?

Men Cecilia Malmström hävdar att det kommande systemet blir rättssäkert, även när det gäller att frysa tillgångar för ännu inte dömda.

– Det är vissa väldigt begränsade fall, och vi har också en lång lista på väldigt beviskrav som domstolen ska kunna avgöra i de här fallen, säger EU-kommissionären.

EU:s medlemsländer kommer ha till hösten 2016 på sig att anpassa sina nationella lagstiftningar till de nya EU-reglerna.

Lagen väntas inte införas i Storbritannien och Danmark, som står utanför EU:s rättsliga samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista