I år är det bland annat försäljningen av JAS 39 Gripen till Thailand som fått genomslag i statistiken. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT

Sveriges export av försvarsmateriel ökade förra året

1:31 min

Den svenska exporten av försvarsmateriel ökade med 22 procent förra året, enligt uppgifter från Inspektionen för strategiska produkter (ISP). 

Det är en ökning av vapenexporten som inte förvånar, menar Christer Ahlström som är generaldirektör för ISP.

– Det följer egentligen samma mönster från tidigare år. Att det oftast är större system som får genomslag i statistiken, säger han.

Den svenska exporten av försvarsmateriel uppgick förra året till knappt 12 miljarder kronor. En förklaring till ökningen är försäljningen av sex JAS 39 Gripenplan till Thailand, marina lednings- och vapensystem till USA, stridsfordon 90 till Norge och luftburen spaningsradar till Saudiarabien. Vapenexporten till EU minskade något i fjol.

– Det är ett symptom på den ekonomiska krisen, säger Christer Ahlström.

Rent historiskt har den svenska vapenexporten gått till främst europeiska länder. Riktigt så ser det inte ut längre.

– Det som hänt under de senaste åren är att exporten till den övriga världen ökat i förhållande till EU och etablerade samarbetsländer.

Till de etablerade samarbetsländerna räknas till exempel USA, Kanada och Sydafrika.

En del av exportökningen förra året, ca 1 miljard, beror på den utökade exportkontrollen av pansarplåt samt tekniskt bistånd som infördes under sommaren 2012.

Pansarplåt räknas numera som vilket krigsmateriel som helst och Sverige har en stor export av pansarplåt, säger Christer Ahlström.

– Det har varit i stort sett över hela världen som man exporterat pansarplåt. Bland annat till länder i Asien och länder i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista