Folk som väntar på att få matpaket i flyktinglägret i Yarmouk. Foto: UNRWA

Flyktingläger i Syrien i akut behov av nödhjälp

2:02 min

Nödhjälpen räcker inte till för människorna som lever i det palestinska flyktinglägret Yarmouk i utkanten av Syriens huvudstad Damaskus, som varit belägrat snart åtta månader. Läget är desperat.

Det är en raserad stad, nedfallen cement i högar på gatorna, tomma husskelett med gapande hål istället för väggar.

Den smala gatan är full med människor, som trängs för att försöka komma fram till en plats där FN delar ut nödhjälp, men soldater sätter stopp vid en avspärrning.

Ett reportageteam från brittiska BBC hejdas av en gråtande äldre kvinna:

– Snälla, snälla, ta oss här ifrån, vi dör härinne, säger hon.

Inbördeskriget i Syrien nådde det palestinska flyktinglägret Yarmouk förra vintern. I juli, i somras, omringades lägret av den syriska armen och flera flyganfall genomfördes.

Sedan dess har Yarmouk varit belägrat, och allt saknas för människorna där, mat och medicin. Fler än hundra personer har dött av svält och brist på vård, enligt FN.

I helgen som gick antog Fn:s säkerhetsråd en resolution som kräver att alla parter i konflikten i Syrien ska släppa fram humanitär hjälp, och att FNs hjälporgan ska få tillgång till de nödställda områdena i Syrien.

Och en del matpaket når nu fram till familjerna i Yarmouk. Bilderna i media visar FN-personal i blå hjälmar och skottsäkra västar som delar ut mat till ändlösa köer. Många går därifrån tomhänta.

Igår fanns Filippo Grandi, chefen för FN:s organ för palestinska flyktingar på plats i Yarmouk, och han lovade att världen inte ska glömma Yarmouk:

– Jag har talat med människorna här som berövats allt alldeles för länge, sa Grandi till BBC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista