Ukrainas president Viktor Janukovytj är fortfarande inte hittad. Foto: Joanna Kurosz /TT

"Janukovytj bör ställas inför rätta i Haag"

Parlamentet i Ukraina har i dag röstat för att den avsatte presidenten Viktor Janukovytj ska ställas inför internationell domstol. Samtidigt ska en nära medarbetare till Viktor Janukovytj, Andriy Klyuev, ha skadats i en skottlossning.

Enligt parlamentet är Janukovytj skyldig till över 100 människors död och till att 2 000 har skadats. Det är fortfarande oklart var Janukovytj befinner sig, men enligt nyhetsbyrån Reuters finns uppgifter om att en nära medarbetare till honom har skottskadats i dag. Det är oklart om Janukovytj var med när det inträffade.

Enligt Klyuevs pressekreterare är Klyuevs skador inte livshotande. Det ska ha varit en razzia i Klyuevs hus i Kiev men det framgår inte om det var vid det tillfället som han skadades eller var han befinner sig i nuläget.

I går sa Ukrainas nye inrikesminister Andriy Avakov att Janukovytj gett sig av tillsammans med bland annat Klyuev i en kortege med tre bilar från presidentens bostad på Krimhalvön. 

Idag skulle en tillfällig regering ha presenterats i Ukraina, men omröstningen om den har skjutits upp i parlamentet. Den ukrainske oppositionsledaren Vitalij Klytjko har meddelat att han tänker ställa upp som kandidat till presidentposten. Det rapporterar AFP. Nyvalet ska hållas i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista