Stieg Larsson Foto: Leif Blom / SCANPIX

Larssons Palmeuppgifter har inte påverkat utredningen

"Jobbar inte så aktivt med det"
1:45 min

Journalisten och deckarförfattaren Stieg Larsson gjorde en egen utredning av mordet på Olof Palme, men hans uppgifter har inte haft någon påverkan på utredningen.

Stieg Larsson pekar ut en svensk högerman och före detta legosoldat, med starka kopplingar till Sydafrika som mellanhand till mordet på Palme.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp är i dag förundersökningsledare för utredningen av palmemordet.

– Uppgifterna som sådana är inte nya för oss i utredningen. Om det är någon enskild detalj har jag inte hunnit kontrollera än, men de flesta av uppgifterna finns redan i utredningen.

Har utredningen tagit fasta på de tips som Stieg Larsson har lämnat?

– Om det kommer från tips från honom, kan jag inte säga att det är exakt det som har gjort att vi har utrett saker och ting. Men det här har ju varit en del utav utredningen, den så kallade Sydafrikadelen.   

Den så kallade Sydafrikadelen blev uppmärksammad i mitten av 90-talet. Palmeutredningen undersökte då tipsen, bland annat på plats i Sydafrika, säger Kerstin Skarp.

Men jämfört med andra spår i den nu snart 28 år gamla mordutredningen är det inget som varit aktuellt på senare tid säger hon:

– Det är ett spår som vi har arbetat med ett tag, men nu har det inte varit så väldigt aktivt på ett tag.

Den person som pekas ut i tipsen och som bor på Cypern, har ni förhört den personen?

– Exakt vad vi gör och inte gör i utredningen brukar vi inte kommentera, och det gör vi inte i det här fallet heller.

Sydafrikadelen, som alltså journalisten och deckarförfattaren Stieg Larsson tidigt tipsade polisen om, har inte haft någon påverkan på utredningen om mordet på statsminister Olof Palme, konstaterar Kerstin Skarp:

– Vi har ju inte löst det än, så det har ju inte det.

Är det så att det fortfarande finns kvar som ett spår i utredningen?

– Vi jobbar ju mer eller mindre aktivt med olika delar, och just nu kan jag säga att vi inte jobbar så aktivt med det här, men det innebär ju inte att det kommer att vara så för all framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".