Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Smärtstillande under graviditet ökar risken för adhd

1:34 min

Barn till kvinnor som har ätit smärtlindrande medel med paracetamol under graviditeten löper större risk att drabbas av adhd, enligt en ny forskningsstudie.

Den publiceras av den amerikanska medicintidskriften Jama.

Forskare har studerat över 64 000 barn och mammor i Danmark mellan 1996-2002. Där framgår att i de fall där mamman ätit paracetamol, som till exempel ingår i Alvedon och Panodil, är det upp till 37 % högre risk att barnet kommer drabbas av en allvarlig form av adhd.

Hans Sjögren är klinisk utredare på Läkemedelsverket, han säger att studien är bra gjord men att det kan vara svårt att få en helt rättvisande resultat när det handlar om en studie där mammorna alltså själva uppger vad de tagit under graviditeten.

– Man har svårt i bland att få fram faktorer som man inte frågar efter. Som kan ha betydelse och det gör att studieresultaten kan vara överskattande jämtemot vad som är den egentliga sanningen. Man uppger inte riktigt i den här frågeankäten om man har några extra bekymmer, om man röker, om man har alkoholproblem, om det finns något annat.

Just nu utreder EU:s läkemedelsmyndighet om de rekommendationer som finns i dag, alltså att gravida i första hand ska använda just paracetamol vid smärta ska ändras. Andra preparat kan leda till missbildningar och skador på fostret, dvs det finns inget alternativ som är bra för fostret säger Hans Sjögren.

– I nuvarande läge bedömer så bedömer vi på läkemedelsverket inte vi har någon anledningen att förändra de rekommendationer som vi redan givit. Det är det minst dåliga alternativet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista