Bitcoin-växelsajt har kollapsat

1:31 min

En av världens första och största växlingssajter för den digitala valutan bitcon har släckts ned och motsvarande 2,5 miljarder kronor kan ha frusit inne. Just nu sjunker kursen på bitcoin.

– Den här händelsen visar ju på en av de stora sårbarheterna för bitcoin. Nämligen att det är en valuta som helt och hållet existerar helt utanför det reglerade finansiella systemet. Och när en sådan här händelse inträffar så är ju marknaden lite i gungning, säger Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.

Fram till i går gick det bra att logga in hos den marknadsledande japanska växlaren Mt Gox. Men i dag är det tvärstopp. Sajten är tom. Företagets twitterkonto har stängts ned. Vd:n har avgått. Enligt Wall street journal går det inte att få ut de bitcoin som köpare betalat för och dessutom kan uppemot 750 000 bitcoin ha stulits.

Kan det hända där, då kanske det kan hända på andra sajter. Så tänker många av de som spekulerat i bitcoin och säljer. Då sjunker bitcoin-kursen. Från nästan 1000 dollar för ett drygt halvår sedan, till 500 dollar i dag. Att Kina och Ryssland förbjudit och begränsat bitcoin har inte hjälpt till.

Svenska företag som handlar med bitcoin har däremot sagt att bara för att det uppstår problem någonstans i bitcoinsystemet ska man inte ifrågasätta hela valutan särskilt inte på lång sikt.

– Innan jag själv skulle känna något förtroende på lång sikt för den här valutan, då är det oerhört viktigt att man får ett klargörande av den legala statusen, hur ska den samexistera vid sidan av traditionella valutor, säger Johan Javéus.