Foto: Henrik Montgomery/TT

Scaniachefer köpte aktier före bud

1:48 min

Fem höga chefer i Scania köpte aktier i bolaget kort tid innan Volkswagen la sitt bud på de kvarvarande aktierna i den svenska lastbilstillverkaren.

Bland de fem cheferna finns vd Martin Lundstedt och finanschefen Jan Ytterberg. Men Hans-Åke Danielsson, pressansvarig på företagsrelationer på Scania, säger att de aktieköpande cheferna inte kände till Volkswagens bud och att de därför inte har ägnat sig åt förbjuden aktiehandel.

– De här köpen gjordes utan någon som helst kännedom om att Scania skulle blivit föremål för ett bud.

Scanias vd Martin Lundstedt och finanschefen Jan Ytterberg gjorde sina aktieköp den 30 januari, tre veckor och en dag innan Volkswagen la sitt bud på de kvarvarande aktierna i Scania. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.

Aktierna var vid köpet värda 134 kronor och 20 öre styck. Volkswagen erbjuder 200 kronor per aktie. Och bara Scanias vd Martin Lundstedt kan därmed tjäna 1,7 miljoner kronor på sitt aktieköp i Scania, om Volkswagens bud går igenom.

Finanschefen Jan Ytterberg skulle tjäna omkring en halv miljon kronor på affären. Dessutom har tre andra höga chefer i Scania köpt aktier i bolaget kort tid innan Volkswagen la sitt bud. Något som också framgår av Finansinspektionens insynsregister.

Men Johan Allstrin, chef för Finansinspektionens handelstillsyn kan inte kommentera saken.

– Vi uttalar oss aldrig om enskilda ärenden.

Inte heller Christina Malmberg Hägerstrand, presskontakt på Stockholmsbörsen Nasdaq OMX, kan ge några närmare kommentarer.

– Nä, vi kommenterar inte specifika fall, men rent generellt kan vi säga att vi övervakar och ser allvarligt på insiderhandel och finns det skäl anmäler vi det vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista