Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder ser positivt på möjligheten att fortsätta få in anonyma pengar. Foto: Janerik Henriksson /TT.

SD kan gå kringå lagen om partibidrag

1:53 min

Från och med första april kommer det att bli svårare för politiska partier att ta emot anonyma bidrag. Men det finns stora kryphål i den nya lagstiftningen, något som Sverigedemokraterna ser som en möjlighet att utnyttja.

Enligt den nya lagen ska partier som tar emot pengar utan att kunna redovisa från vem de kommer i fortsättningen mista sitt statliga partistöd. 

Reglerna gäller bara för partiernas riksorganisationer. Lokalt kommer det fortfarande vara möjligt att acceptera hemliga penningsummor utan att mista det statliga partistödet. 

– Det vill jag absolut understryka, det är inte en heltäckande lagstiftning vi får nu. Det finns flera problem med den och vi vill fortsätta att successivt täppa till de hål som finns, säger Miljöpartiets Peter Eriksson, ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.

Det statliga partistödet täcker huvudparten av de svenska riksdagspartiernas ekonomi och med den nya bestämmelsen kan det därför bli mycket kostsamt att ta emot hemliga stödpengar. Men det finns alltså sätt att kringgå reglerna. Partierna behöver bara redovisa anonyma bidrag som lämnats in till riksorganisationen och till de kandidater som valts in i riksdagen eller EU-parlamentet.

Den som vill fortsätta att skänka pengar till ett parti utan att röja sin identitet kan i fortsättningen ge pengarna till partiets lokalförening. Lokalorganisationen får i sin tur skänka pengarna vidare till riksorganisationen utan att det påverkar partistödet.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som motsätter sig regler mot anonyma bidrag till politiska partier. Partisekreteraren Björn Söder säger att han inte hunnit detaljstudera den nya lagen men ser positivt på möjligheten att fortsätta få in anonyma pengar.

– Det finns ju möjligheter då. I så fall kanske man skänker till sina lokala partiorganisationer i stället för att skänka till riksorganisationen. Jag har inte hunnit se lagförslaget i text så det återstår att se, säger Björn Söder.

 Är det ett alternativ i så fall?

– Ja, det skulle kunna vara ett alternativ, säger Björn Söder.

Enligt KU:s ordförande Peter Eriksson är det alltså förenligt med reglerna att göra så.

– Det är en möjlighet men det är att kringgå lagstiftningen på samma sätt som när man försöker smita från skatterna. En lösning som kanske är möjlig juridiskt men moraliskt hamnar man i ett väldigt dåligt läge, säger Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista