Foto: Waksil Kohsar, Nicolas Kamm/TT.

Obama varnar Afghanistan

1:44 min

USA förbereder sig för att lämna Afghanistan helt och hållet vid slutet av året. Det var budskapet i ett telefonsamtal i går från USA:s president Barack Obama till Afghanistans president Hamid Karzai.

USA vill ha ett så kallat säkerhetsavtal underskrivet och ju längre det dröjer, desto mindre kommer den amerikanska styrka, som kan stanna kvar efter 2014, att bli, sa Obama.

Vita huset vill gärna publicera påtryckningen mot president Karzai, som utmanar USA genom att vägra att skriva under det så kallade säkerhetsavtal som reglerar villkoren för en fortsatt amerikansk närvaro i Afghanistan efter 2014.

Till att börja med hoppades USA att ett avtal skulle vara underskrivet vid årsskiftet. President Karzai, som inledningsvis verkade medverka till det, har nu sagt att en ny president ska ta ställning till avtalet efter valet i april. De dåliga relationerna har försämrats ytterligare sedan Karzai låtit frige fångar i Afghanistan i strid mot USA:s vilja.

Telefonsamtalet mellan de båda presidenterna var den första kontakten dem emellan sedan förra sommaren och enligt utskriften från Vita huset, sa Obama att eftersom Karzai visat att han är ovillig att skriva under avtalet, så går USA vidare med planeringen för att dra tillbaka sina trupper helt och hållet vid årsskiftet.

Samtidigt suddade Obama på tidsgränsen. USA:s krav tidigare har varit underskrift före presidentvalet. Nu lämnade USA:s president utrymme för att avtalet kan skrivas under senare och om det sker lämnar USA kvar en mindre styrka för terroristbekämpning och utbildning av afghanska soldater efter 2014.

Obama sa också att ju längre det dröjer, desto mer ökar sannolikheten för att USA:s engagemang blir mindre.

Vid en presskonferens gjorde Vita husets talesman klart att utan säkerhetsavtal kommer alla amerikanska soldater att lämna Afghanistan 2014. Det stämmer, sa han, utan avtal ska alla vara ute den sista december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista