Pro-ryska demonstranter i Simferopol. Foto: Darko Vojinovic/TT.

Invånare på Krim vill tillhöra Ryssland

2:04 min

I Ukraina finns det en oro för att landet kan komma att splittras efter de omtumlande händelserna i Kiev. De nya ledarna är framförallt oroade över utvecklingen på Krimhalvön vid Svarta Havet.

På Krim har det varit demonstrationer de senaste dagarna för att halvön ska anslutas till Ryssland - ett krav som har stort stöd eftersom de rysktalande är i klar majoritet.

För ingenjören Lev är det alldeles självklart att Krim ska höra till Ryssland.

– Vi har ingenting emot ukrainare, med undantag för dem från västra Ukraina, men Krim har alltid hört till Ryssland. Det var först 1954 som området fördes över till Ukraina, förklarar Lev.

– Dessutom är livet bättre i Ryssland, säger han.

I Ryssland går man i pension tidigare, och så är det bättre med jobb, säger Lev. Det har länge funnits som en underström på Krim att invånarna hellre vill höra till Ryssland men det har förstärkts efter maktskiftet i Kiev.

– Vi vill inte leva efter några fascistiska lagar, att proteströrelsen i Kiev är fascistinfluerad är något som ryska massmedia frenetiskt försöker föra fram, säger kocken Valentina.

Många rysktalande i östra Ukraina inklusive Krim befarar att de kommer att bli andra klassens medborgare.

På Krim växer nu protesterna och kravet på att halvön istället ska tas över av Ryssland, mest omfattande har demonstrationerna varit i den näst största staden Sevastopol, där finns det också en stor rysk flottbas vilket gör situationen extra explosiv. Framför stadshuset har man halat den ukrainska flaggan och istället hissat den ryska flaggan.

De nya makthavarna i Kiev har alltså ingen kontroll över Krim, i går hade den tillförordande presidenten Oleksandr Turchinov möte med sina säkerhetspolitiker för att diskutera faran av separatism på Krim.

Där är man i gengäld rädd för spridning av ideérna från Självständighetstorget. I utkanten av den största staden Simferopol stoppas bilarna för att man ska se till att inte några protestaktivister från Kiev lyckas ta sig in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista