EU berett stödja Ukraina ekonomiskt

"Måste ha en ekonomisk plan"
2:05 min

Ukraina är i djup ekonomisk kris. EU kan tänka sig att hjälpa till - under vissa villkor, säger ekonomikommissionär Olli Rehn. 

– EU-kommissionen är redo att ge makrofinansiellt stöd till Ukraina, vid sidan av ett stödprogram från IMF, sa Olli Rehn på en presskonferens i Strasbourg i går.

Den tillfällige ledaren i Kiev, Oleksandr Turchinov har varnat för att Ukraina kommer drabbas av en statsbankrutt senare i år om man inte får stöd från omvärlden. Det har pratats om behov av totalt motsvarande över 200 miljarder kronor.

Olli Rehn säger att Ukraina dels behöver akut stöd på kort sikt, men även hjälp att bygga upp ekonomin på längre sikt.

För framtida satsningar undersöker EU nu vad Europeiska Investeringsbanken (EIB) och Europeiska Utvecklingsbanken (EBRD) kan göra. EU:s utrikeschef Catherine Ashton pekar ut Ukrainas energi- och jordbrukssektorer som särskilt viktiga att satsa på nu.

Ekonomikommissionär Olli Rehn ger inga exakta siffror om EU:s stöd till Ukraina, men säger att det totalt lär handla om miljarder euro. Samtidigt poängterar Rehn att stödet bara kommer under vissa förutsättningar.

– Den nya regeringen måste ge ett mycket tydligt löfte om ekonomiska reformer och ha en övertygande ekonomisk plan.

– Jag skulle också stödja idén om en givarkonferens för Ukraina, med syfte att medlemsländer med resurser - liksom andra europeiska länder - ska kunna sätta samman ett substantiellt hjälpprogram till Ukraina, säger Olli Rehn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".