Prinsessan Madeleine och herr Chris O'Neill. Bengt Hansell infälld. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Många tror att flickan kommer att heta Alice, säger Ekots Bengt Hansell. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

"Många tror hon får en prinsesstitel"

I väntan på att kungen ska avslöja namn och titel på prinsessan Madeleines dotter, är det många som undrar vad de är som styr valet av namn och medan andra är nyfikna på vad det är för tillvaro som väntar den lilla flickan.

Ekots reporter Bengt Hansell ger här svar på några av frågorna som ligger i luften en dag som denna:

Kommer Madeleines dotter att bli prinsessa?

– Det vet vi inte, men många håller det för mycket troligt. Barnet är nummer fem i den svenska tronföljden och kommer att vara det om hon inte avsäger sig den rätten, eller utesluts till exempel på grund av hon inte alls växer upp i Sverige eller inte vill tillhöra den "rena evangeliska läran" som det heter i Successionsordningen.

Vad är det som avgör vilket namn hon får?

– Det är helt och hållet föräldrarnas önskemål som avgör. De bestämmer själva.

Vill man spekulera, kan man tänka sig att de länge haft ett eller flera favoritnamn de valt emellan. De har ju länge vetat att det skulle bli en flicka.

Troligen får barnet ett tilltalsnamn som är gångbart internationellt och lätt att uttala på många språk. Sen brukar ju föräldrar också välja namn från sig själva, från mor- och farföräldrar eller äldre släktingar.

Finns det några namn som är extra heta i förhandssnacket?

– Jodå, till exempel Alice, efter drottning Silvias mor och Eva, efter Christopher O´Neills mor, är allmänt tippade.

Prinsessan Madeleine heter ju också Thérèse Amelie Josephine. Kanske får hennes barn något av de namnen. De som klingar franskt kan associeras med Jean Baptiste Bernadotte, den förste i ätten på Sveriges tron.

Kommer hon att få en framträdande roll eller föra en mer anonym kunglig tillvaro i skuggan av sin kusin Estelle?

– Prinsessan Estelle kommer att bli Sveriges drottning så småningom, om inte något kommer i vägen och hon kommer att få en framskjuten position i samhällslivet.

Det här nyfödda kungliga barnet kommer troligen att få en mindre framträdande kunglig roll. Hur det blir, beror på hur hennes föräldrar väljer att leva. Om de rotar sig i USA kommer nog barnet inte att visa upp sig och representera Sverige här, särskilt ofta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista