Vasaloppets ledning kommer jobba hårt för att loppet verkligen ska bli av. Foto: Ulf Palm /TT

Vasaloppet blir av

0:38 min

Trots det varma vädret kommer Stafettvasan 28 februari och Vasaloppet den 2 mars att bli av. Men faran är inte över, enligt Vasaloppets ledning. 

Anders Selling är vd för Vasaloppet och säger att vårvärmen har tagit hårt på spåren. 

– Vi har haft bra förhållanden hittills under loppen. Men det som har ställt till det nu är det varma vädret i början av veckan, med 6-7 plusgrader. Det töar väldigt snabbt. 
Det är mycket väta som sipprar upp underifrån. Det är ett par ställen som är mer kritiska än andra.

De jobbar hårt för att dränera spåren och han säger att det inte ligger i deras natur att ge upp. 

– Vi kommer lägga ut snö på de ställen där det är möjligt. Med hjälp av bland annat lastbilar och en helikopter till känsliga områden. Vi kommer också att ha en insatschef för varje område som delegerar ut arbetsuppgifter.

Men läget är fortfarande kritiskt, säger Anders Selling.

– Vi tar det här med största respekt. Vi jobbar med att bevaka snön, timme för timme och minut för minut.

Till skillnad från andra år kommer starten se lite annorlunda ut, med färre spår. Loppet kommer att omdirigeras en aning. Det kan bli en liten omdragning vid en myr som mer liknar en sjö i dag.

Meteorolog Petra Hultgren kommer vara på plats hela veckan och säger att det enligt prognoserna ser ut som om det kommer in kallare luft mot fredagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista