Rysk flagga vid sidan av Lenin i östra Ukraina. Foto: Darko Bandic /TT

Ryska nationalister mobiliserar på Krim

1:58 min

De nya makthavarna i Kiev stöter fortfarande på motstånd från den ryskspråkiga befolkningen i östra Ukraina och framförallt på halvön Krim. Där har i dag regionparlamentet inkallats till ett krismöte för att diskutera Krims ställning i Ukraina, många vill istället höra till Ryssland. 

En grupp kosacker står i en ring och sjunger en nidvisa om protesterna på Självständighetstorget i Kiev. De står framför regionparlamentet i Simferopol där mötet ska börja senare i dag. Det som hänt i Kiev har gjort att rysknationalistiska krafter fått luft under vingarna på Krim.

Igår hissades den ryska flaggan över parlamentet istället för den ukrainska och den tillförordande ukrainske presidenten varnade för separatistiska strömningar på Krim.

Sergej Aksjonov som är ledare för partiet Rysk Enhet säger att hans delegater i dag kommer att kräva att Krim tar starkt avstånd från den som han säger, antiryska politiken i Kiev. Men han förnekar att hans parti vill att Krim ska lämna Ukraina.

– Vi är inga separatister men vi vill att regeringen i Kiev skyddar de ryskspråkiga, om de istället börjar förtrycka oss då blir det ett helt annat läge, säger Aksjonov utan att helt avsluta tankegången. Han pratar i kulsprutetempo, kanske för att han är gammal militär.

Han säger också att hans parti kommer att kräva att den nuvarande regionsregeringen avgår eftersom den varit för undfallande gentemot de nya makthavarna i Kiev. Samtidigt håller Aksjonov och hans parti på att bygga upp ett medborgargarde eftersom man fruktar att Kiev tänker ta ett fastare grepp om Krim.

– Vi förbereder att försvara oss om de beväpnade grupperna från Maidantorget kommer hit, säger Aksjonov. På partiets hemsida manas till mobilisering och hittills har 10.000 personer anslutit sig till medborgargardet, säger Aksjonov.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista