Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov uppmanar säkerhetsorganisationen OSCE att vara vaksam för förändringar i Ukraina. Foto: Vasily Maximov /TT

Ryssland varnar för nationalistiska strömningar i Ukraina

"Oenighet om händelseutvecklingen"
1:49 min

I Ukraina kommer en ny regering att presenteras i kväll. Samtidigt som Ryssland fortsätter att varna för utvecklingen i Ukraina har den tillfällige inrikesministern löst upp landets hårt kritiserade kravallpolis, Berkut.

De har anklagats för att ha dödat flertalet av de över 100 människor som mist sina liv i oroligheterna och sammandrabbningarna i Kiev. I förra veckan ska krypskyttar från Berkut från hustak ha prickat demonstranter och skjutit dem till döds.

Men den fruktade och hårt kritiserade kravallpolisstyrkan ska nu ha upphört att existera. Den tillfällige inrikesministern säger att han har skrivit under en order om att upplösa den uppemot 5000 man starka specialstyrkan Berkut.

Samtidigt fortsätter den internationella oenigheten om händelseutvecklingen. Ryssland som tidigare kritiserat att den förre presidenten Janukovitj tvingats bort från sin post, uppmanar i dag omvärlden att fördöma nationalistiska och nyfascistiska strömningar i Ukraina.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov uppmanar säkerhetsorganisationen OSCE att vara vaksam för förändringar, att fördöma vad han menar är uppmaningar till att förbjuda det ryska språket i Ukraina och att göra den rysktalande befolkningen till icke-medborgare. Men Lavrov sa samtidigt att Rysslands linje även i fortsättningen kommer vara att inte handgripligen lägga sig i.

Ukraina står nu inför enorma utmaningar, inte minst ekonomiska. Igår rasade valutan till en ny bottennivå och investerare räknar med att det kommer att krävas en rejäl devalvering för att Ukraina ska beviljas nödlån.

Men för att processen ens ska kunna komma igång på allvar krävs en ny regering i väntan på nya val. Enligt planen skulle en regering presenteras i går, men så blev det inte. De senaste uppgifterna säger istället att den nya tillfälliga regeringen kommer att presenteras i kväll.

Det kommer att ske på det symboliskt starkt laddade Självständighets torget, platsen som var epicenter i de senaste tre månadernas protester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".