Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Fetman minskar bland barn i USA

Andelen feta småbarn minskar i USA
1:29 min

Andelen överviktiga barn im USA mellan två och fem år minskar, enligt en rapport som publiceras idag.

Fetman bland de barnen har nästan halverats.

Och det är första gången det skett en betydelsefull viktminskning i någon befolkningsgrupp, enligt rapportförfattaren.

Fetman är ett folkhälsoproblem i USA. En tredjedel av de vuxna är överviktiga och 17 procent av ungdomarna, enligt rapporten som publiceras idag i The Journal of the American Medical Association.

Rapportens författare påpekar att 2-5-åringarna, där andelen överviktiga blivit mindre under den senaste tioårsperioden, bara utgör en liten del av befolkningen, men tycker ändå att utvecklingen är mycket glädjande.

I resten av befolkningen är det inga större förändringar, utom bland kvinnor över 60, som blir allt fetare.

Det pågår olika försök att påverka dåliga matvanor i USA, där det är vanligt att dricka billig läsk till maten och fett, salt och friterat är lättillgängligt överallt, medan det kan vara svårare på många håll att få tag på färska grönsaker och frukt.

Övervikt hänger ofta ihop med fattigdom.

Det finns olika teorier om varför övervikten bland de yngre barnen skulle ha minskat, enligt flera tidningar som refererar den kommande rapporten.

En är att människor blivit mer medvetna om vad barnen äter, att barnen dricker mindre läsk, att mödras ammar längre än tidigare och olika satsningar från myndigheterna på utbildning och bättre mathållning.

Några läsare kommenterar att det är lättare att gå ner i vikt när man blir arbetslös, men enligt en forskare som tidningen New York Times talat med, kan man inte se något samband mellan ekonomisk nedgång och färre feta småbarn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".