Demonstration i hamnstaden Sevastopol. Foto: Darko Vojinovic / TT

Rysk oro på Krimhalvön i Ukraina

1:27 min

I Ukraina har det varit oroligt i dag på halvön Krim vid Svarta Havet. Hätsk stämning uppstod när många tusen demonstranter, för och emot det nya styret i Kiev, möttes framför regionparlamentet i staden Simferopol.

Från ena hållet på torget framför regionparlamentet ropar man slagord om Ryssland - och på den andra om Ukraina. Många i den stora ryska majoriteten på Krim vill helst att Krim ska anslutas till Ryssland, de som är för Ukraina är krimtatarerna, som är ursprungsbefolkningen på halvön.

– Vi har tillhört Ryssland tidigare och vet vad det innebär så vi vill inte dit igen, säger Zarema.

De många rysktalande på Krim har på det hela taget reagerat mycket negativt på maktskiftet i Ukraina, de tror att de blir något slags andra klassens medborgare och den senaste veckan har det varit stora protester, framförallt i hamnstaden Sevastopol - men nu har alltså också krimtatarerna blandat sig i striden. Precis som i Kiev tidigare så ropar de nu på att de lokala makthavarna ska avsättas men de ryskspråkiga demonstranterna säger emot.

– Jag har kommit för att försvara parlamentet så att det inte blir någon stormning, säger Tatjana från den ryska folkgruppen.

Läget på Krim har blivit väldigt spänt, den nya ledningen i Kiev varnar för rysk separatism på Krim, och nu finns det alltså risk också för allvarliga motsättningar mellan den ryska och den tatariska folkgruppen.

Samtidigt som spänningen tilltar på Krim tillkännagav Rysslands president Vladimir Putin i dag en militärövning där man kommer att testa sina militära styrkors stridsberedskap i västra Ryssland, nära gränsen mot Ukraina.

Det är inte ovanligt med såna här militärövningar och det ryska försvarsdepartementet förnekar att övningen har med utvecklingen i Ukraina att göra, men timingen ses ändå som anmärkningsvärd.  

Den ryske försvarsministern sa i dag också att man höjt beredskapen vid sin Ukrainabaserade flottbas på Krim i Svarta Havet.

– Ryssland vidtar åtgärder för att försäkra sig om att basen och dess vapen är i säkerhet, sade försvarsministern utan att gå in på detaljer.

Händelseutvecklingen i Ukraina är snabb nu. Den regering som egentligen skulle presenteras i går men som sköts upp tills imorgon kommer att presenteras redan ikväll. Den nya regeringen ska presenteras vid symbolplatsen för tre månaders protester, Självständighetstorget, Maidan.

Veckan efter att Ukrainas förre president Yanukovitj avsattes säger justitieministeriet att man omedelbart ska be internationella orgnanisationer om hjälp för att spåra bankkonton och transaktioner av den förre presidenten och hans medarbetare.

Alla affärer som Yanukovitj och hans medarbetare gjorde ska granskas för att bevisa misstankar om omfattande korruption. Justitieministern säger till Reuters att det förra ledarskiktet inte stal tillgångar för miljoner utan för miljarder dollar..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista