Det går bättre för modehandeln. Foto. Hasse Holmberg /TT

Vi shoppade mer än väntat i januari

"Har handlat en del"
1:30 min

Det ljusnar för detaljhandeln. I januari ökade försäljningen med 2,3 procent jämfört med samma
månad förra året.

Kerstin Wendel och Bea Carlsson tillhör dem som har handlat lite mer.

– Ja, det har jag gjort, för jag har handlat en del vitvaror till vår lägenhet.

Vad blir nästa köp?

– Möbler och matta.

Tror du att du har handlat mer i januari i år jämfört med förra året?

– Jag vet inte, jag tror inte det. Men om jag har det så har det i så fall berott på att jag var mammaledig förra januari.

Vad har du i så fall handlat?

– Kläder skulle jag gissa.

Dagligvaruhandeln, där livsmedel ingår, ökade något jämfört med förra året medan sällanköpshandeln, med lite dyrare varor som hemelektronik och vitvaror, ökade försäljningen betydligt kraftigare, nästan 4 procent mätt i fasta priser.

Det visar i dag nya siffror från Statistiska Centralbyrån. Det går bättre för modehandeln där reor och kyla tros spela roll. Andra delar som det går bättre för jämfört med förra året är heminredning, möbler och bygghandeln.

Carin Blom är analytiker på Handelns Utredningsinstitut och hon är inte överraskad över att detaljhandeln inleder året optimistiskt och det beror egentligen på de faktorer som ligger till grund för hela detaljhandelns utveckling, alltså konsumentförtroendet är på väg åt rätt håll, högt förtroende nu.

Detaljhandeln har ändå fått, under 2013, stå tillbaka något. Konsumenterna har då istället valt andra sektorer såsom resesektorn eller restaurangbranschen. Så 2014 ser ut att bli ett bra år helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".