Foto: Claudio Bresciani/TT.

Unga våldsoffer mår sämre som vuxna

Depression, alkoholmissbruk och självskadebeteende
1:51 min

En ny kartläggning visar att barn som blir offer för våld och sexövergrepp mår sämre än andra som vuxna. Och att även män är offer är något man brukar glömma bort, säger forskarna bakom studien.

Nationellt centrum för Kvinnofrid vid Uppsala universitet har intervjuat drygt 10 000 personer och matchat svaren med olika hälsoregister.

De som utsattes för grovt våld eller sexövergrepp som barn, har som vuxna sämre hälsa än andra. De lider oftare av depression, alkoholmissbruk och självskadebeteende.

Överläkaren Steven Lucas är en av dem som ligger bakom studien.

– Det är alltid barnen som råkar värst ut när det är våld i nära relationer. Det är lika många män som kvinnor som lider av de upplevelser de haft när de varit små, säger han.

Undersökningen visar att kvinnor är för det mesta offer för sin partner eller tidigare partner. Medans män misshandlas av andra män, som de inte känner sedan tidigare.

Och både kvinnor och män som sett sina föräldrar bråka våldsamt bär med sig effekterna av den ständiga stressen in i vuxenåldern.

– Det är rätt snabbt som de börjar prata om att det är upplevelser i barndomen som de inte fått någon hjälp med, säger Mårten af Ekenstam på mansjouren i Stockholm.

Professor Gun Heimer,som är chef för Nationellt centrum för Kvinnofrid, hoppas att myndigheterna reagerar på rapporten.

– Vi vill gärna att myndigheter som har ett ansvar att hjälpa brottsoffer gör det.

Gör de inte det?

– Det fungerar väldigt dåligt, säger Gun Heimer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".