Foto: Adam Ihse / TT

Svensk studie ger MS-sjuka hopp

2:23 min

En unik svensk studie ger MS-sjuka patienter hopp om effektivare vård. Transplantation av blodstamceller har visat sig vara den mest effektiva behandlingen.

Blodstamcellstransplantat är den mest effektiva behandlingen av aggressiv multipel skleros, MS. Det visar en Uppsalaledd svensk studie som följt patienter i tio år

Ida Berner fick diagnosen MS för precis tio år sedan och var den första i Sverige som behandlades med metoden. Och hon märkte snabbt att behandlingen fungerade.

– Tre dagar efter att cellgiftet sattes in så kunde jag vifta på höger stortå. Det hade jag inte kunnat på flera månader. Så då tändes väl ett hopp, säger hon.

Den neurologiska sjukdomen multipel skleros innebär att inflammationer och ärr uppstår på nervtrådarna, vilket gör att impulser inte kommer fram som de ska. Blodstamcellstransplantationen går till så att man tar ut blodbildande stamceller från patienten, när sjukdomen är i ett lugnt skede. Sedan behandlas patienten med cellgifter vilket slår ut immunförsvaret. Därefter stoppar man tillbaka de friska blodstamcellerna i kroppen för att på så sätt programmera om immunförsvaret.

Enligt Hans Hägglund, hematolog och verksamhetschef på Akademiska sjukhuset har behandlingen gett goda resultat. 

– Ungefär nio av tio patienter, som är följda i fem år, får inga MS-skov och ungefär sju av tio patienter är helt sjukdomsfria. De har inte några förändringar i hjärnan och inte heller några försämringar i sina symptom.

Forskarna har följt upp resultaten för 48 patienter under tio år. Resultaten har dock inte jämförts med de läkemedel som finns, men det pågår svensk-amerikanska studier kring det.

Blodstamcellstransplantation används även för att behandla andra typer av autoimmuna sjukdomar och cancer, men MS-patienterna är de som svarat bäst på behandlingen.

Idag är den första patienten, Ida Berner i princip helt återställd.

– För mig har det betytt livet, det är jag helt övertygad om, jag hade inte suttit här annars. För det gick så fort utför, så jag hade inte levat idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista