Trög start för nytt lärlingssystem

2:23 min

Det har varit en långsam start för yrkesintroduktionsanställningar, regeringens stora satsning för att få in fler unga på arbetsmarknaden. 47 ungdomar har anställts sedan starten i januari.

22-årige Ellis Mwesigye som söker jobb i Stockholm känner inte till anställningsformen där arbete och utbildning kombineras.

– Jag tycker att det låter jättebra.

Har du hört talas om yrkesintroduktionsanställningar?

– Nej, det har jag inte. Jag pluggar inom bygg, och det vore mycket bra om jag kunde jobba och få utbildning samtidigt, säger Ellis Mwesigye.

Ingen av de ungdomar Ekot träffar på en arbetsförmedling i Stockholm vet vad de nya yrkesintroduktionsanställningarna är för något.

YA-jobben som de också kallas ska kombinera arbete och utbildning för unga under 25 år utan erfarenhet eller som är arbetslösa. De spelar en central roll i regeringens politik för att få fler unga i arbete. På sikt tror regeringen att 30 000 personer om året ska få ett YA-jobb, när fler branschavtal tecknats.

Men starten har varit långsam. Sedan den 15 januari, när möjligheten för arbetsgivare att få stöd infördes, har 47 personer anställts. Nästan alla har fått jobb inom den kommunala sektorn och få privata företag har nappat konstaterar Anders Weihe, förhandlingschef hos arbetsgivarna i Teknikföretagen.

– Det är klart att det hade varit ännu bättre om det varit jättemånga fler. Men att inrätta ett system där man ska ta in ungdomar och utbilda dem, det får man räkna med tar tid. Det tar tid innan systemet har satt sig och att det blivit en naturlig del i företagens verksamhet att göra detta.

Tanken med YA är att fler unga ska få jobb när det blir billigare att anställa. En anställning som normalt kostar arbetsgivaren över 20 000 kronor i månaden kan inom systemet kosta mindre än 10 000. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om det statliga stödet till arbetsgivare.

– Jag tror att ju mer information som går ut och arbetsgivarna förstår hur förmånligt det här är, samtidigt som man vill lära en ungdom jobbet på arbetsplatsen, tror jag att det kommer att bli en hel del fler beslut, säger Soledad Grafeuille, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Anders Weihe tror att det kan bli 7 500 YA-jobb per år bara inom industrin.

– Och sedan tror jag att vi måste se det här som ett arbete vi bedriver långsiktigt i mer än tio år. Det för att få igång ett typ av lärlingssystem som vi hade tidigare men som försvann, men som man har i till exempel Tyskland och Österrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista