Huawei: Sverige är en viktig marknad

1:37 min

Det kinesiska telekombolaget Huawei tänker fortsätta växa i Sverige, och fortsätta att satsa på forskning här. Det säger bolagets Sverigechef i en intervju med Ekot.

– Vi växer väldigt snabbt, förra året anställde vi 100 personer, vi fortsätter att växa i år, framför allt inom områdena konsumentelektronik och nätverkstjänster, men även forskning och utveckling, säger Wells Li.

Huawei tänker fortsätta att satsa på verksamheten i Sverige, förra året ökade antalet anställda med 100 personer. I dag har bolaget ungefär 600 anställda här, varav hälften sysslar med forskning och utveckling, och den andra hälften med exempelvis försäljning av smarta mobiltelefoner och nätverksutrustning som basstationer.

Wells Li säger att Sverige är världsledande på flera områden, och att det är därför som Huawei valt att satsa här, bland annat alltså som ett av de första länderna utanför Kina där man har forskning och utveckling. Dessutom säger han att Sverige är en viktig marknad, eftersom vi ofta är tidiga på att ta till oss ny teknik.

– I Sverige är både teleoperatörer och konsumenter snabba på att ta till sig ny teknik, exempelvis har vi lanserat fler bredbandstjänster på den svenska marknaden först i Europa, säger Wells Li.

Niklas Johnsson ansvarig för IT och Telekom på Business Sweden, befinner sig också på mobilmässan i Barcelona och han tycker att Huaweis närvaro i Sverige märks alltmer.

– Jag tycker att Huawei har blivit mer och mer närvarande om vi tittar på forsknings- och utvecklingssidan. Jag ser också att man mer och mer börjar jobba tillsammans med svenska universitet och institut på forskningssidan, så det känns som om de har blivit en viktigare och viktigare spelare i det svenska ekosystemet på telekomsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista