Vintillverkning i en bosättning på Västbanken. Foto: Dan Balilty/TT.

Israeler bojkottar varor från bosättningar

2:25 min

I Israel växer oron att försöken att bojkotta Israel ska växa till något som på allvar hotar nationen.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har antytt att de som ligger bakom bojkottförsöken är antisemiter. Men samtidigt är det många israeler som själva deltar i en bojkott av produkter från de israeliska bosättningarna på Västbanken.

Moran som jobbar på en restaurang i Tel Aviv säger att hon självklart bojkottar produkter från de israeliska bosättningarna på Västbanken - och vi serverar inga bosättarviner där jag jobbar, säger hon.

En bojkott av bosättningarna skadar inte Israel - tvärtom, säger Moran det är bra för oss och det är bra att vår regering får höra att vi är många som är emot bosättningarna.

Bojkottfrågan har aktualiserats flera gånger de senaste veckorna: När filmstjärnan Scarlett Johansson kritiserades för att hon gör reklam för Soda Stream, vars fabrik ligger på den ockuperade Västbanken, när en holländsk pensionsfond bestämde sig för att sluta investera i fem av Israels största banker för att de finansierar olagliga bosättningar - och när USA:s utrikesminister John Kerry varnade att om fredssamtalen mellan israeler och palestinier bryter samman, så kan Israel komma att utsättas för bojkott.

En varning som retade upp israeliska politiker som kraftfullt fördömde Kerrys uttalande.

Samtidigt visade opinionsmätningar i Israel att 2/3 av befolkningen tror att John Kerry har rätt - och att det finns en stor risk att Israel isoleras ytterligare om fredssamtalen misslyckas.

Men bojkottfrågan är också omgärdad av stor begreppsförvirring. Vid sidan av bojkotten mot bosättarprodukter, finns den mer omfattande internationella bojkottrörelsen BDS som sedan 2005 förordar sanktioner och bojkott - även akademisk bojkott - mot Israel som helhet.

BDS-rörelsen känner just nu luft under vingarna och tar åt sig äran även av de rörelser som enbart bojkottar bosättarprodukter. Och för israeliska politiker är detta en välkommen begreppsförvirring.

När ordet bojkott förknippas med bojkott av Israel som helhet och inte bara bosättningar, är det lättare att döma ut bojkottarna som anti-israeler eller till och med antisemiter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista