President Maduro kallade till fredskonferens i går. Foto: Rodrigo Abd/TT.

Fredskonferens i delat Venezuela

2:05 min

I Venezuela kallade presidenten i går till en fredskonferens med både regeringsrepresentanter, oppositionspolitiker och företagsledare. Syftet var att få slut på de våldsamma demonstrationer som dragit över landet de senaste veckorna.

Även katolska kyrkans representanter närvarade på konferensen i går, och läste upp ett brev som påve Franciskus skrivit till venezolanerna.

– Jag önskar att våldet tar slut och att alla politiker arbetar för att skapa fred och rättvisa, och jag ber för dem som dödats i demonstrationerna och för deras anhöriga, skrev påve Franciskus i ett brev som lästes upp av Vatikanens sändebud, en av de många deltagare i fredskonferensen som hölls i går i Venezuela.

Det var president Nicolas Maduro som bjudit in politiker från alla partier, näringslivstoppar och organisationer från det civila samhället för att diskutera hur man ska få ett slut på oroligheterna i landet.

Men det blev en enbent konferens, ingen av oppositionsledarna ville delta, de avfärdar presidentens invit som ett politiskt skådespel som bara syftar till att kväva protesterna. Demonstrationerna går snart in på sin tredje vecka. Minst tretton personer har dött. President Maduro hävdade i går att det är mer än 50 döda, ingen vet dock var han fått den siffran från.  

Och siffror stod i centrum på fredskonferensen i går. Flera av de inbjudna företagsledarna uppmanade regeringen att förändra sin ekonomiska politik.

– Vi måste få veta vad Venezuela har för dollarreserver, vad centralbanken jobbar med för siffror och vad landet egentligen producerar, hur mycket mjöl och ris till exempel, så att vi kan hitta ett slut på problemen med inflation och varor som saknas i affärerna, sa Lorenzo Mendoza, vd för den stora företagsgruppen Polar.

Han kritiserade president Maduro för att fokusera 95 procent på politiken och bara 5 procent på ekonomin och menade att trots den politiska polariseringen i Venezuela så är alla ense om en sak: något måste göras åt den ekonomiska krisen, som blir mer akut för varje dag som går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista