1 av 2
Parlamentet omringas nu av polis. Bild från sammandrabbningar i går. Foto: TT
2 av 2
Regionparlamentet omringas av polis. Foto: TT

Parlamentsbyggnad på Krim ockuperad

Rysk flottbas på Krim
1:21 min

I Ukraina har den lokala parlamentsbyggnaden på Krimhalvön ockuperats och Ryssland meddelar att stridsplan står redo för strid.

Uppgifterna om att minst 50 maskerade och beväpnade män intagit byggnaden bekräftas av den regionale ledaren Anatoliy Mohiljov. Och Sveriges Radios utsände, Sten Sjöström, som är på plats, säger så här:

– Mycket är oklart, men uppgifterna om att tungt beväpnade män har intagit regionparlamentet i Krims huvudstad Simferopol är bekräftade.

I går var det våldsamma sammandrabbningar där, mellan den ryskspråkiga majoriteten och krimtatarer. I natt tog sig minst 50 män in i byggnaden och hissade en rysk flagga.

– De säger sig representera den ryskspråkiga befolkningen på Krim och har militärliknande uniformer. Men de har inte kommit med några krav, säger Sten Sjöström.

Även nyhetsbyrån Interfax skriver att det är en så kallad självförsvarsgrupp som representerar den rysktalande befolkningen som ligger bakom.

Tidigare har det varit sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Men i går var det vanliga människor som drabbade samman, berättar Sten Sjöström.

Polis omringar byggnaden och säkerhetsstyrkor har kallats in. Det för att undvika "ett blodbad", säger inrikesministern Arsen Avakov.

Rysslands utrikesdepartement höjer nu tonen och säger att Ryssland kommer att försvara rättigheterna för ryska medborgare, annars väntar "kompromisslösa" reaktioner, enligt det ryska försvarsdepartementet.

Enligt departementet står stridsplan redo vid Rysslands västra gräns, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ukrainas interimspresident svarar med att Ukraina kommer att vidta "nödvändiga åtgärder" för att skydda sina medborgare. Sker det några truppförflyttningar vid den ryska flottbasen i Krim kommer det att ses som en militär aggression, säger han.

Sjöström ser situationen som allvarlig:

– Det är allvarligt för just Krim har pekats ut som det mest explosiva området i Ukraina. Där finns en stor majoritet av ryskspråkiga och de vill inte tillhöra Ukraina.

Den avsatte ukrainske presidenten Janukovytj säger i ett uttalande till ryska nyhetsbyråer att han fortfarande betraktar sig som landets ledare. Han uppges också ha begärt att Ryssland ska garantera hans säkerhet.

Ukrainas valuta fortsatte att falla i dag till en ny rekordlåg nivå i förhållande till dollarn.

Fakta: Krimtatarer

Krimtatarer tillhör ursprungsbefolkningen på Krim och stödjer den nya makten i Kiev. De vill vara kvar i Ukraina. I dag bor ungefär 250 000 Krimtatarer på Krim och ungefär 100 000 i Uzbekistan.

Fakta: Krim

Krim är en halvö i södra Ukraina, med lite mer än två miljoner invånare. Den största staden är Simferopol. Både ryssar och krimtatarer gör anspråk på ön och har gjort i flera år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".