Foto: Hasse Holmberg /TT

Äldre pappa ökar risken för adhd på barnet

1:11 min

Pappor som får barn sent i livet löper ökad risk för att få barn med psykiska sjukdomar. Det kan till exempel handla om adhd eller schizofreni men även en ökad risk för svårigheter i skolan.

Paul Lichtenstein är en av studiens medförfattare och professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik på Karolinska Institutet.

– Riskökningarna är större än vad vi hade förväntas oss eller vad vi hade trott tidigare, säger han.

Resultaten visar till exempel att ett barn som föds när pappan är 45 år har 3,5 gånger så hög risk att få diagnosen autism än om pappan är 24 år när barnet föds.

I liknande samband finns för adhd, bipolär sjukdom, schizofreni men även självmordsförsök, drogmissbruk och inlärningssvårigheter.

Studien är framtagen av forskare vid Karolinska institutet och University of Indiania, USA och publiceras i tidskriften JAMA Psychiatry.

Paul Lichtenstein berättar att tidigare studier har visat samma resultat men inte med samma säkerhet kunnat utesluta andra faktorer som kan påverka.

– Det vi har gjort i den här studien är att vi på ett bättre sätt kunnat visa på samband. Vi har jämfört syskon inom familjen och på så sätt kan man bli säkrare på att det är pappans faktiska ålder som har betydelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista