Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäker framtid för Kockum

Uppdaterat torsdag 27 februari 2014 kl 16.48
Publicerat torsdag 27 februari 2014 kl 09.40
S: "Bra lösning"
(1:50 min)
Kockumsvarvet har varit hotat länge. Foto: Erland Vinberg/TT.

Försvarets materielverk ger upp försöken att beställa nästa generations u-båt till det svenska försvaret från Kockumsvarvet som har tyska ägare. FMV vill istället se om Saab kan kan gå in i u-båtsverksamheten.

– Vi har under en längre tid försökt att hitta en lösning med den tyska ägaren. När det inte har visat sig gå på ett sätt som är acceptabelt för de svenska skattebetalarna så måste vi titta på andra alternativ, säger FMV:s generaldirektör Lena Erixon.

FMV och de tyska ägarna Thyssen Krupp har i flera år förhandlat om villkoren för byggandet av två nya u-båtar till försvaret men de kommer inte överens om ekonomin och eftersom Australien inte verkar få beställa samma u-båt från Kockums får Sverige inte heller någon att dela utvecklingskostnaderna med.

FMV ber därför i dag Saab att göra en studie av om de kan utveckla kapacitet att i praktiken driva u-båtsprojektet.

Peter Hultqivst, socialdemokratisk ordförande i riksdagens försvarsutskott är positiv till FMV:s initiativ.

– Vi måste komma till en lösning där vi även i framtiden kan producera svenska u-båtar och har rätt att konkurrera fullt ut på med dem på den internationell marknaden för att få kostnadsdelning. Thyssen Krupp agerar för att göra marknadsbegränsningar och sätta en hämsko kring våra möjligheter att agera och det är inte acceptabelt, säger Peter Hultqvist.

Saab arbetar med fartyg och har stora uppdrag för exempelvis marinen i Thailand och Australien.

För personalen på Kockums i Karlskrona kom dagens besked från FMV som en chock och det är oklart vad som händer med varvet.

Jan-Olof Brink som företräder Unionen på varvet, är tveksam till om Saab kan gå in i u-båtsverksamheten.

– Saab skulle aldrig kunna bygga en ubåt. Men de skulle naturligtvis kunna bli projektledning eller ta hand om vapensystemen fullt ut. Men plattformen är, om jag får uttrycka mig så, Kockums de enda som skulle klara av att göra, säger Jan-Olof Brink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".