Mikael Sjöberg, ny chef för Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericson och Jessica Gow/TT.

Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen

1:15 min

Att Arbetsförmedlingen har så lågt förtroende är den viktigaste frågan att ta tag i, säger Mikael Sjöberg.

– Det kan vara alltifrån att det finns felaktiga förväntningar. Det kan också vara så att man inte haft en förmåga att visa upp sin verksamhet. Men det kan också handla om att vissa delar av verksamheten måste uppdateras och utvecklas, säger Mikael Sjöberg.

Förtroendet, e-tjänster och det dubbla uppdraget mot arbetssökande och företag pekar Mikael Sjöberg ut som det viktigaste. Han börjar som generaldirektör på Arbetsförmedlingen den 17 mars.

Clas Olsson har lett Arbetsförmedlingen sedan i höstas när Angeles-Bermudez Svankvist fick gå, efter bristande förtroende. Han fortsätter nu som biträdande generaldirektör. Men att det är ett utsatt arbete att vara Arbetsförmedlingens chef avskräcker inte Mikael Sjöberg.

– Det är klart att det är en publik myndighet och en publik chefstjänst. Men det är ändå ingenting som jag tycker besvärande eller problematiskt.

46-årige Sjöberg som vaskades fram bland 48 sökande har tidigare arbetat som statssekreterare i flera socialdemokratiska regeringar. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson är moderat.

– Det vi vill se nu är att mål uppnås, men också att leda medarbetarna framåt. Och det är just det jag ser i Mikael Sjöberg, säger hon.

Han har ju arbetat för socialdemokratiska regeringar tidigare. Finns det ingen kompetens i den här frågan i borgerliga kretsar?

– Kompetens går före partibok och så har det varit också i detta fall, säger Elisabeth Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista