Grafik: Oroligheterna i Krim

Oroligheterna på Krimhalvön fortsätter. Den lokala parlamentsbyggnaden ockuperades på torsdagsmorgonen och under fredagsmorgonen intogs flygplatsen av beväpnade styrkor.

Efter de omtumlande händelserna i Kiev finns en oro för att landet kan komma att splittras. Landets nya ledare är framförallt oroade över utvecklingen på Krimhalvön vid Svarta Havet, rapporterar Ekots utsända Sten Sjöström.

På Krim har protester växt fram med kravet på att halvön istället ska tas över av Ryssland, mest omfattande har demonstrationerna varit i den näst största staden Sevastopol, där finns det också en stor rysk flottbas vilket gör situationen extra explosiv.

Framför stadshuset har man halat den ukrainska flaggan och istället hissat den ryska flaggan.

De nya makthavarna i Kiev har alltså ingen kontroll över Krim. Den tillförordande presidenten Oleksandr Turchinov har haft möten med sina säkerhetspolitiker för att diskutera faran av separatism på Krim.

Men i Krim är man i gengäld rädd för spridning av idéerna från Självständighetstorget. I utkanten av den regionhuvudstaden Simferopol har bilar stoppats för att man ska se till att inte några protestaktivister från Kiev lyckas ta sig in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista