Den avsatte presidenten Janukovytj Viktor Janukovytj lät sig idag intervjuas i ryska medier. Foto: Andrei Mosienko/TT

Ekot direktrapporterar om Ukraina

5:27 min

I Ukraina har den lokala parlamentsbyggnaden på Krimhalvön ockuperats och Ryssland meddelar att stridsplan står redo för strid. Den avsatte presidenten Janukovytj säger att han fortfarande betraktar sig som landets ledare. Parlamentet har godkänt den nya koalitionsregeringen, i vilken högerextrema tar plats. Internationella valutafonden bekräftar att Ukraina sökt stöd hos IMF. Ekot rapporterar om det senaste från Ukraina.

Maria Makar, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering om Ukraina!

12:09, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Retoriken mellan Ryssland och Ukraina trappas upp efter att den lokala parlamentsbyggnaden på Krimhalvön ockuperats. Ryssland säger att stridsplan står redo i Rysslands västra del. Ukraina svarar och säger att landet kommer göra allt för att skydda sina medborgare.

12:12, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Det är första gången sedan lördag som den avsatte presidenten Viktor Janukovytj nu uttalar sig. Han säger att han fortfarande är president och kommer att så förbli.

12:18, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: "Jag kommer att kämpa till det bittra slutet för att genomföra den politiska kompromiss som slöts" i Ukraina, säger Janukovytj. I uttalandet säger han också att beslut som tas av Ukrainas nuvarande parlament är ogiltiga.

12:19, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: En källa till flera ryska nyhetsbyråer säger att Ryssland erbjuder Viktor Janukovytj skydd.

12:22, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Det finns uppgifter om att den avsatte presidenten redan befinner sig i Ryssland. Men det är i nuläget obekräftat.

12:25, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen uppmanar Ryssland att avstå åtgärder som kan förvärra situationen på Krim.

12:29, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Reuters skriver nu att parlamentet i Ukraina godkänner koalitionsregeringen.

12:52, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Det finns uppgifter om att Viktor Janukovytj befinner sig på ett lyxhotell i Moskva, rapporterar Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren.

12:58, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk föreslås som ny premiärminister.

13:04, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Den ryska Svartahavsflottan kommer att följa internationella överenskommelser, meddelar den ryska försvarsministern, skriver nyhetsbyrån Interfax.

13:06, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att Ukrainas regering måste komma till roten med sina korrupta strukturer. Hanskriver att det nya styret har kommit i gång på ett bra sätt.

13:21, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Det högerextrema partiet Svoboda har fått flera tunga poster i regeringen, enligt tidningen Kyivpost.

13:39, 27 February 2014

Maria Makar, Ekot: Ukrainas parlament godkänner att den EU-vänliga oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk blir ny premiärminister, enligt AFP.

14:02, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: De senaste tre åren har summor som motsvarar omkring 70 miljarder dollar försvunnit från Ukrainas statsfinanser till konton utomlands, säger Arsenij Jatsenjuk enligt Reuters.

14:19, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Ukraina har satt sina poliser i högsta beredskap efter beväpnade män stormat in i kommunala byggnader i Krim-regionen i Ukraina och satt upp ryska flaggor på flera ställen.

14:25, 27 February 2014


Patrullerande män från oppositionen, som hoppat upp på ett pansarfordon i centrala Kiev. Foto: Emilio Morenatti / TT

Patrullerande män från oppositionen, som hoppat upp på ett pansarfordon i centrala Kiev. Foto: Emilio Morenatti / TT

14:29, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: USA:s försvarsminister Chuck Hagel varnar Ryssland för att vidta åtgärder som kan missförstås och "leda till misstag i ett känsligt läge", rapporterar Reuters.
"Jag följer noga ryska militärövningar vid den ukrainska gränsen", sade Hagel vid en presskonferens i Natos högkvarter.
Hagel betonade också att Ryssland måste vara öppet om sina militärövningar, rapporterar TT.

14:57, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Ukrainas valuta, hryvnian, fortsatte rasa på torsdagen då marknaden oroades för en våldsam utveckling på motsättningarna på Krimhalvön. I eftermiddagshandeln var kursen 11 hryvnia per dollar, ännu en historisk bottennivå. Och på terminsmarknaden pekade det mot att nedgången fortsätter.
Enligt Arsenij Jatsenjuk, godkänd som premiärminister i Ukrainas parlament på torsdagen, krävs ett IMF-program för att stabilisera utvecklingen.
"Vi måste omedelbart skriva på ett avtal med IMF. Så snart som en uppgörelse om ett IMF-program har skrivits på, kan vi använda pengar ur vår valutareserv vilket gör det möjligt att stabilisera valutakursen", sade han på torsdagen, rapporterar TT.

15:30, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Ukrainas nyutnämnda finansminister, Oleksandr Shlapak, sade kort därefter att han bjudit in en förhandlingsdelegation från IMF till Kiev nästa vecka.
"Det kommer att bli ett nytt stödprogram. Vi kommer att be om minst 15 miljarder dollar", sade han enligt TT.
Han tillade att han räknar med att hryvnian återhämtar sig till 10 hryvnia per dollar. Enligt Shlapak förs även samtal med Ryssland om fortsatt finansiellt samarbete och gasleveranser.

15:31, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Gudrun Persson, forskare och Rysslandskännare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ser en förändring i den ryska inställningen under de senaste dagarna, med en snabbt ökad militär beredskap i landets västra delar.
"Storleken är det anmärkningsvärda; att det är så många, de har sagt 150 000 man. Tidpunkten är anmärkningsvärd. Och nu har ju det hela gått över i en operativ, taktisk del som ska hålla på till den 3 mars och då har man skapat sig en möjlighet".
Från en avvaktande inställning har Ryssland återtagit initiativet, och omvärlden är tvungen att reagera, säger hon.
"Det är en signalverkan ut till Ukraina, ut till väst, Nato, att visa musklerna helt enkelt".
Men Gudrun Persson tror inte att det går så långt som till ett ryskt militärt ingripande.

16:42, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: IMF-chefen Christine Lagarde bekräftar att det inkommit en ansökan om stöd från Ukraina och säger att IMF kommer att skicka en delegation till Kiev de närmaste dagarna, rapporterar Reuters. Lagarde tillägger att samtal redan förs med internationella partner om hur stödet till Ukraina ska utformas och fördelas mellan IMF-lån och bilaterala stödinsatser.

16:43, 27 February 2014

Milan Djelevic, Ekot: Nu tar vi en paus i live-rapporteringen från Ukraina, men kommer tillbaka så fort något nytt händer.

17:06, 27 February 2014

Anders Molin: Nu avslutar vi den här direkrapporteringen. Tack till er som följt oss under dagen. Sten Sjöström har precis lämnat en rapport från Ukraina: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5796635

21:57, 27 February 2014

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista