Svantesson tror yrkesintroduktionen behöver mer tid

1:51 min

Det har gått trögt för yrkesintroduktionsanställningarna, ett av regeringens stora projekt för unga arbetslösa. Ändå tror den anvariga ministern Elisabeth Svantesson,(M), att reformen kommer att få framgång. 

Målet är på sikt 30 000 nya jobb med yrkesintroduktion, men hittills har det bara blivit knappt 50 jobb.

- Det här är en helt ny väg för unga in på arbetsmarknaden som regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter har öppnat. Vi startade detta 15 januari och nu tror jag vi behöver informera både arbetsgivare och unga om att detta är en möjlighet, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Yrkesintroduktionsanställningar, eller YA som jobben kallas, kräver större informationsinsatser menar arbetsmarknadsministern som själv skrivit till alla kommuner och landsting.

Amanda Jörgensen från Ljungby är en av de få som fått ett YA-jobb och hon har nu introduktion inom hemtjänsten. Utan denna åtgärd hade hon fortfarande gått arbetslös, tror hon. Och som tänkt är med programmet så vill hon efter introduktionstiden stanna kvar i hemtjänsten.

– Ja, jag vill verkligen jobba med detta som jag gör nu. Jag trivs så himla bra så det kommer jag absolut göra, säger Amanda Jörgensen.

Vad gäller den politiska oppositionen så har Socialdemokraterna inget emot YA-jobb. Tvärtom. Men åtgärden är begränsad, anser Ylva Johansson, socialdemokratisk talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

– Jag tror att yrkesintroduktionsanställningar kommer att vara väldigt viktiga för att ungdomar ska få sin slututbildning för att få ett fast jobb. Men för att lösa ungdomsarbetslösheten räcker det inte, menar Ylva Johansson.

Det är Arbetsförmedlingen som sköter YA-jobben. Men som grund måste det finnas avtal mellan fack och arbetsgivare inom en rad branscher och sådant tar tid.

Arbetsmarknadsminister tror att man ska kunna nå målet med 30 000 jobb. Men en ny åtgärd som denna genomförs inte på några veckor.

– Det kommer att ta tid innan det här finns i en större utsträckning. Men jag hoppas att de aktiva parterna nu ska öppna dörren för fler unga. Sedan på sikt kommer vi att se betydligt fler unga på svensk arbetsmarknad som har ett YA-jobb och lär sig jobbet på jobbet, tror Elisabeth Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista