Lägenhetsvisning. Foto: Ingvar Karmhed /TT

Svenskarna har lånat ännu mer till sina bostäder

0:56 min

Hushållens bostadslån fortsätter att öka. Under det senaste året har bolånen ökat med drygt 5 procent, visar ny statistik. Det här oroar Martin Noréus biträdande generaldirektör på Finansinspektionen.

– Vi har sett att den här ökningstakten har krupit uppåt lite grann. Vi är fortsatt bekymrade för den här utvecklingen. Och vi följer den väldigt noga, säger Martin Noréus.

Färska siffror från SCB visar att svenskarna lånat ännu mer till sina bostäder. Det är en ökning med drygt 5 procent. Eller drygt 100 miljarder mer, än i januari förra året.

Det här beror på stigande bostadspriser. Men hur länge kan priserna fortsätta att stiga? Och ska man vara rädd för en bostadsbubbla med samma förödande konsekvenser som den i USA 2008? Ja, det har både internationella valutafonden IMF och de två världsberömda ekonomerna Nouriel Roubini och Paul Krugman varnat för.

Men finansinspektionen delar inte den oron. Hushållen kan inte hålla på och öka sina lån hur länge som helst och visst kan bopriserna falla. Men någon krasch, det tror inte Martin Noréus på. De varnande ekonomerna är utlänningar som missat hur lite som faktiskt byggs i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista