1 av 2
En fullpackad nattklubb på Ibiza. Foto: David Magnusson / TT
2 av 2
Christopher Cederroth, forskare vid Karolinska Institutet. Foto Anna Larsson / Sveriges Radio

Örat mer känsligt för buller på natten

Nattarbetare i bullermiljö kan få medicin
1:48 min

Forskare vid Karolinska institutet har hittat en biologisk klocka i örat, som gör det mer känsligt för skadligt buller under natten än under dagtid. I försök på möss har de har också lyckats få skadade nervtrådar i örat att läka bättre.

För första gången har forskare visat att det finns en biologisk klocka i örat som styr känsligheten mot buller. En forskargrupp vid Karolinska institutet har upptäckt att öronklockan styr ett ämne som kan skydda mot hörselskador och få dem att läka ut. Nu är målet att skapa ett läkemedel som kan förebygga hörselskador.

Forskaren Christopher Cederroth som arbetar vid Barbara Canlons hörsellaboratorium på Karolinska Institutet är entusiastisk över det nya resultaten.

– Eftersom jag tillbringat det mesta av min studietid i Schweiz skulle jag vilja likna det här med en av de berömda schweiziska klockorna, som har små precisionsdelar hopkopplade med varandra, där de har viktiga funktioner för att urverket ska fungera.

Sådana biologiska klockor finns i flera mänskliga organ, t ex i levern och hjärnan och nu har vi hittat en bioklocka i örat hos möss.

Många funktioner i kroppen, till exempel immunsystemet, hormonnivåerna och sömnen regleras av dygnsrytmen. De nya forskningsresultaten visar att också känsligheten för buller styrs av en biologisk mekanism som är kopplad till öronsnäckan. Det handlar om tillväxtfaktorn BDNF (brain-dreived neurotrophic factor) som örat utsöndrar, och som hjälper till att skydda mot starka ljud.

– Det var ett helt oväntat fynd, och vi blev mycket förvånade, säger Christopher Cederroth. Det faktum att vi hittade en klocka i örat fick oss att fungera över om förmågan att höra varierar över dygnet, men så var det inte.

Att tillväxtfaktorn fanns i örat visste man redan tidigare, men inte att den fluktuerade över dygnet. När man har högre halter av BDNF hjälper det till att läka bullerskador i nervcellerna, när nivåerna blir längre under natten är örat mer sårbart och bullerskadorna kan bli bestående. När forskarna gav försöksdjuren ett ämne som liknade BDNF under natten, så fick de mindre hörselskador.

Forskningen har utförts på möss, men enligt Christopher Cederroth är dygnsrytmen hos olika mänskliga organ noga studerad och det finns samband som gör att det går att överföra fynden till människor. Och då öppnas nya sätt att utveckla läkemedel mot hörselskador, men också förebyggande mediciner för dem som befinner sig i bullriga miljöer under natten.

– Det är till exempel skiftarbetare, flygpersonal, anställda på diskotek och konsertbesökare som skulle behöva förebygga hörselskador, säger Christopher Cederroth.

 Men än så länge vet man inte exakt hur ett sådant ämne skulle utvecklas och vilka doser som skulle vara effektiva.

– Men om kanske tre år kan det finnas tillgängligt, säger Christopher Cederroth.

Och tills dess gäller det att försöka skydda sin hörsel, till exempel med öronproppar.

– Men det är mycket svårt att få människor att använda dem, eftersom man blir avskärmad också från de ljud och den kommunikation man behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".