Nordkoreanska missilprov är relativt vanliga, och dagens avfyrning orsakar inte alltför stor oro hos myndigheterna i Sydkorea. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Nordkorea har avfyrat missiler mot Sydkorea

1:29 min

Nordkorea har avfyrat fyra kortdistans-missiler i dag. Anledningen tros vara att landet vill visa sitt missnöje med en pågående militärövning mellan den amerikanska och den sydkoreanska militären. 

De nordkoreanska raketerna avfyrades ut i havet från landets östkust, nära gränsen till Sydkorea, bara några dagar efter att en stor övning mellan amerikanska och sydkoreanska militären inletts. Övningen är en årlig manöver som brukar mötas av hätska fördömanden från Nordkorea.

Här i Sydkoreas huvudstad Seoul tolkas missilavfyrandet som ett sätt för Nord att visa missnöje med den pågående militärmanövern i Sydkorea. En del tror att det också handlar om att uttrycka ilska över en färsk FN-rapport som skildrar Nordkoreas övergrepp mot sin egen befolkning och drar paralleller till nazi-Tyskland.

Nordkoreanska missilprov är relativt vanliga, och dagens avfyrning orsakar inte alltför stor oro hos myndigheterna i Sydkorea.

Årets militärövning inleddes samtidigt som Nordkorea tillät de första tillfälliga familjeåterföreningarna på tre år. Något som får en del analytiker att tala om en pågående upptining i relationen med Sydkorea, kanske motiverad av att Nordkorea är i desperat behov av bättre ekonomiska relationer med omvärlden.

En analytiker, professor Lee Sang Don, säger till Ekot att han är skeptisk mot att Nordkorea verkligen ärligt vill förbättra relationen med Sydkorea. Nordkoreanska regimens primära mål är att överleva vid makten, inte att normalisera banden med omvärlden. Därför väntar han sig inga diplomatiska genombrott den närmaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista