Regionala parlamtet på Krim-halvön. Foto: TT

Spänt på Krim efter pro-rysk ockupation

2:00 min

I Ukraina fortsätter okända tungt beväpnade män att ockupera regionsparlamentet på halvön Krim. Samtidigt har parlamentet i Kiev nu slutgiltigt godkänt en ny regering för Ukraina som först och främst måste ta itu med landets gigantiska ekonomiska problem.

Ända sedan tidigt i morse har den ryska flaggan vajat över regionsparlamentet i ukrainska Krim.

Ett 60-tal män beväpnade med Kalasjnikov-gevär och andra tyngre vapen gick in och ockuperade byggnaden sent på natten.

Det är fortfarande oklart vilka ockupanterna är och de har inte kommit med några direkta krav.

Krim med två miljoner invånare är en region där de ryskspråkiga är i klar majoritet och de nya makthavarna i Kiev fruktar att de kan komma att vilja bryta sig ut ur Ukraina.

Krimparlamentet beslöt i dag att det ska genomföras en folkomröstning den 25 maj om ökad självständighet för halvön vilket kan vara första steget mot det. Situationen är extra explosiv i och med att Ryssland har en stor flottbas på Krim, på ukrainskt territorium.

Utrikesministeriet i Kiev varnade idag Ryssland och sa att om ryska trupper uppehåller sig utanför basområdet så kommer det att uppfattas aggression mot Ukraina.

Ryssland genomför just nu också en stor militärmanöver i området som man i Moskva dock säger inte har något med det spända läget i Ukraina och på Krim att göra.

Det avsatte presidenten Viktor Janukovytj sågs senast på sydspetsen av Krim, idag kom han med ett uttalande via ryska nyhetsbyråer där han upprepade att han fortfarande ser sig som president.

Han sa dessutom att han bett om tillflyktsort i Ryssland, det finns inget officiellt besked om han fått det.

Idag godkände också det ukrainska parlamentet den ministerlista som ledningen för proteströrelsen på Självständighetstorget föreslagit.

Ny premimärminister är oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk från det konservativa partiet Fäderneslandet.

Han sa att regeringen nu kommer att tvingas fatta en rad impopulära ekonomiska beslut.

Enligt Jatsenjuk har de senaste åren 70 miljarder dollar eller 450 miljarder kronor försvunnit ut ur landet till hemliga bankkonton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista