Foto: Bertil Ericson och Jessica Gow/TT.

"Det räcker inte att utse ny generaldirektör för AF"

1:42 min

Det blir Mikael Sjöberg som tar över som ny chef för Arbetsförmedlingen. Myndigheten har varit utan generaldirektör sedan i höstas. Kritiker anser nu att myndigheten måste göras om helt.

46-årige Mikael Sjöberg tänker börja med att försöka förbättra Arbetsförmedlingens låga förtroende.

– Det första jag ska göra är att prata med medarbetare, med ledningen och med styrelsen för att få in de bilderna.

Vad kan det vara för fel eftersom förtroendet är så lågt för Arbetsförmedlingen?

– Det kan vara allt ifrån att det finns felaktiga förväntningar till att Arbetsförmedlingen inte har haft förmåga att visa upp sin verksamhet. Ibland kanske det också kan vara så att vissa delar måste uppdateras och utvecklas för att den inte hängt med i tiden.

Vad är det viktigaste för att fler i Sverige ska få ett jobb?

– Det kan inte jag bedöma i dag, säger Mikael Sjöberg.

Hur Arbetsförmedlingen ska styras och kanske förändras vill inte den nye generaldirektören Mikael Sjöberg ge sig in på. Han är i dag chef för Arbetsmiljöverket och börjar på sitt nya jobb den 17 mars.

I höstas tvingades den förra generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist bort efter bristande förtroende, bland annat internt.

Facken på Arbetsförmedlingen är nöjda med utnämningen av Mikael Sjöberg, men alla är inte övertygande.

– Det blir spännande att se. Jag tror att det avgörande för honom är om han är beredd att göra stora förändringar av Arbetsförmedlingen. Men det räcker inte att utse en ny generaldirektör för att vända Arbetsförmedlingens situation, utan det krävs ett totalt omtag hur myndigheten jobbar, säger Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl.

Mikael Sjöberg vaskades fram bland 48 kandidater. Han har tidigare varit statssekreterare i socialdemokratiska regeringar.

Ylva Johansson, som var hans chef då och nu för partiets talan i arbetsmarknadspolitiska frågor, är mycket positiv till regeringens val.

– Det är en mycket duktig och erfaren chef, och det är precis vad Arbetsförmedlingen behöver. För att man ska lyckas med sitt uppdrag krävs det också en ny och aktiv arbetsmarknadspolitik, och det kan tyvärr inte den här regeringen leverera, säger Ylva Johansson, (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista